Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Obhajamo Krištofovo nedeljo

Cerkev na Slovenskem | 23.07.2017, 00:08 Petra Stopar

V svetišču Marije Pomagaj na Brezjah bo popoldne osrednje slovensko praznovanje današnje Krištofove nedelje, ki sovpada s 30. obletnico akcije MIVA Slovenija. V njej zbrane darove vernikov Misijonsko središče Slovenije nameni za nakup prevoznih sredstev za slovenske misijonarje po svetu. V mnogih župnijah bodo duhovniki blagoslovili osebna vozila.

Ob 15. uri se bo na Brezjah pod okriljem Misijonske molitvene zveze začela molitvena ura pred sveto mašo, ki jo bo ob 16. uri daroval upokojeni nadškof Alojz Uran, pridigal pa bo misijonar z Madagaskarja Jože Adamič.

Maši bo sledil kratek program, v katerem bodo govorili ravnatelj Misijonskega središča Slovenije Matjaž Križnar, dolgoletni vodja akcije MIVA Slovenija Stane Kerin, dolgoletni voditelj MIVA Avstrija Franz Kumpfmüller ter vodja slovenske misijonske pisarne v Celovcu in eden izmed pobudnikov ustanovitve slovenske MIVA Jože Kopeinig. Nato bo nadškof Uran blagoslovil tri misijonska vozila in vozila vseh navzočih vernikov.

Ob 30. obletnici MIVE je Misijonsko središče Slovenije izdalo zbornik s podrobno predstavitvijo akcije in DVD z dokumentarnim filmom. Poudarilo je, da je Slovenija »ena redkih držav, ki izvaja to akcijo«, kljub majhnosti pa smo našim misijonarjem in njihovim sobratom v teh letih pomagali s 357 vozili, »s tem pa tudi nastajajoči Cerkvi v misijonskih deželah«. Prav tako smo omogočili delovanje dveh radijskih postaj.

Daljši članek o MIVI ter posnetek pogovora s Stanetom Kerinom smo objavili pred časom, najdete ga na TEJ povezavi.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.