Petra StoparPetra Stopar
Otroci nosijo vodo; Afrika (foto: Alen Salihović)
Otroci nosijo vodo; Afrika

Papež poslal pomoč za Vzhodno Afriko

Svet | 21.07.2017, 14:54 Marjana Debevec

Papež Frančišek je Organizaciji ZN za prehrano in kmetijstvo (Fao) simbolično podaril 25 tisoč evrov. S tem želi pomagati prebivalstvu vzhodne Afrike, ki ga je globoko prizadelo hudo pomanjkanje.

V pismu generalnemu direktorju organizacije Joséju Grazianu da Silvi, je pojasnjeno, da se sveti oče s svojim prispevkom pridružuje programu Organizacije za prehrano in kmetijstvo, ki dobavlja semena revnim družinam na območju, kjer so se nakopičile posledice konfliktov in suše. S svojim dejanjem želi k podobnim dejanjem spodbuditi tudi državne vlade. Hkrati pa se njegova donacija pridružuje delu, ki ga že opravlja Cerkev kot del njenega poslanstva, da je poleg ubogih in da spremlja dejavno zavzetost vseh v njihovo korist.

V vzhodni Afriki zaradi lakote trpi najmanj 22 milijonov ljudi

Najtežja situacija je po podatkih omenjene organizacije zabeležena v Južnem Sudanu, kjer se še vedno približno šest milijonov ljudi vsak dan bori za zadostno količino hrane. Njim se pridružuje tudi približno šestnajst milijonov oseb iz drugih petih držav vzhodne Afrike: Somalije, Etiopije, Kenije, Tanzanije in Ugande. V celoti je število od konca leta 2016 naraslo za okoli 30 odstotkov.

Spomnimo še, da bo papež Frančišek 16. oktobra letos osebno obiskal sedež Organizacije za prehrano in kmetijstvo, ki se nahaja v Rimu. In sicer na svetovni dan prehrane, ki bo potekal na temo: Spremeniti prihodnost migracije.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.