Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Divji lovec – ljubezenska igra s petjem

| 21.07.2017, 09:29 Rok Mihevc

Pred Poletnim festivalom Studenec 2017 je še zadnje dejanje - domača gledališka predstava, ki bo danes v petek v Poletnem gledališču Studenec pri Domžalah doživela premiero. Z letošnjim izborom se ustvarjalci vračajo v čase, ko je gledališče živelo pod kozolcem in uprizarjalo predvsem dela iz slovenske ljudske zakladnice. Obeležujejo pa tudi pomembno obletnico.

Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan letos uprizarja delo Divji lovec iz leta 1909. Velja za prvo Finžgarjevo ljudsko dramo, četudi je že desetletja prej napisal mladinsko vzgojno enodejanko.

Tone Partljič, ki je s Poletnim gledališčem Studenec že sodeloval, je v predgovoru v gledališko knjižico zapisal: »Igra je polna slovenskih vaških običajev, značilnosti, od velikonočnih iger in ritualov v prvem dejanju, prek petja ljudskih pesmi do znanega ljubezenskega trikotnika. Gledališko razvita kultura nikoli ne zavrže svoje ljudske dramatike, iz katere je zrasla klasična dramatika. In prav Finžgarjeve drame so bile po krivice povsem odrinjene«, tako Partljič.

Režiser Lojze Stražar pa o izbiri letošnje predstave razmišlja: »Prebral sem veliko stvari, kaj bi se letos pri nas igralo, ampak potem ko bereš Finžgarja, ko vidiš, s kakšnim srcem je opisoval takratno življenje, običaje, ljudsko pesem in po vsem tem, kar smo že imeli, komedije, domače in tuje, se mi zdi, da se prav prileže domača predstava. Besedilo, ki je naše, ki ga vsi ljudje poznajo in domača pesem, ki te poživi. Poleg tega pa smo imeli v mislih tudi, da je treba igro nadgraditi.«

Režiser in idejni vodja Lojze Stražar dodaja, da je danes pravi čas, da prisluhnemo pisatelju tako, da uprizorimo njegovo dramo Divji lovec, do spoštovanja do njegove pisateljske veličine, povezovalnega delovanja in mišljenja. Letos namreč mineva 55 let od smrti pisatelja, duhovnika in avtorja številnih romanov, povesti, črtic, pesmi in tudi gledaliških besedil, zato ni naključje, da ravno letos v Poletnem gledališču Studenec znova izvajajo to delo. Delo, ki uči in sporoča današnjemu človeku predvsem, da ni denar skoraj nič in da je treba lepše in boljše živeti.

Nekaj foto utrinkov s predstave:

© Poletno gledališče Studenec

© Poletno gledališče Studenec

© Poletno gledališče Studenec

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.