Petra StoparPetra Stopar
Plakat na papeževih vratih (foto: Vatican insider)
Plakat na papeževih vratih

Papeževo poletje; imenovan tajnik kongregacije za nauk vere

Svet | 18.07.2017, 09:29 Marjana Debevec

Papež Frančišek počitniški mesec julij, med katerim nima posebnih in sploh avdienc, preživlja v Vatikanu. V nasprotju s trditvami nekaterih novinarjev, ki pravijo, da je zaskrbljen in oblegan z notranjimi nasprotniki, pa sveti oče ohranja dobro voljo. Že nekaj dni na vratih njegovega stanovanja visi plakat z napisom: Prepovedano jamranje.

Kljub temu, da papež v tem mesecu nima posebnih govorov in svetih maš, odprtih za javnost, pa nas s svojo iskrivostjo spodbuja na življenjski poti. Novo vodilo je obesil kar na vrata svojega stanovanja v Domu sv. Marte. Gre za plakat, ki ga je papežu med splošno avdienco sredi junija podaril psiholog in psihoterapevt Salvo Noe, ki je v svoji zadnji knjigi nekaj strani posvetil prav papežu Frančišku.

Na plakatu, ki prepoveduje jamranje lahko beremo, da so kršitelji v nevarnosti, da se kronično smilijo sebi ter posledično bolehajo za slabo voljo in zmanjšano sposobnost za reševanje življenjskih zapletov.

»Kazen se podvoji, če se jamranje izvaja ob navzočnosti otrok. Da bi sebe presegali je potrebno pozornost usmeriti v lastne sposobnosti in se ne ustavljati ob osebnih omejitvah. Zatorej: nehaj jamrati in naredi nekaj, da bo tvoje življenje lepše«, še svetuje vodilo na papeževih vratih.

Sicer pa nas je sveti oče že večkrat, med drugim tudi v apostolski spodbudi Veselje evangelija, vabil k opustitvi nenehnega pritoževanja. Nekaj mesecev po svoji izvolitvi pa je zatrdil: »Včasih imajo nekateri malodušni kristjani obraz bolj podoben kisli kumarici, kot pa veselju zaradi lepega življenja.«

Duhovnik, ki je v teh dneh obiskal papeža Frančiška in fotografiral plakat na njegovih vratih, je povedal, da je sveti oče sproščen in veder. Kljub počitnicam se ukvarja z nekaterimi spremembami v kuriji, med katerimi je tudi imenovanje novega tajnika na kongregaciji za nauk vere – dosedanji tajnik bo namreč postal prefekt tega pomembnega papeškega urada. Papež Frančišek je na to mesto imenoval dosedanjega namestnika tajnika na isti kongregaciji msgr. Giacoma Morandija, ki zaradi tega naziva posvečen tudi v nadškofa. Pripravlja pa tudi govore za septembrsko potovanje v Kolumbijo.

Pa še to: mediji so pisali, da je papež zaradi nasprotnikov vse bolj osamljen, kar so dokazovali s fotografijo v jedilnici doma Svete Marte, kjer papež sam sedi za mizo v nekem kotu. Škoda le, da je fotografija stara že tri leta...

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.