Petra StoparPetra Stopar

A štekaš? o potovanjih: Z manj denarja do več pristnih doživetij

| 23.06.2017, 08:57 Rok Mihevc

Na prvi poletni dan se je tema za oddajo »A štekaš?« ponudila kar sama od sebe. Potovanja so bila rdeča nit dvourne oddaje, ki je prinesla tudi veliko dobre glasbe, zbrali pa smo tudi domačo in tujo pesem tedna.

Naš tokratni sogovornik je bil strastni popotnik in predsednik Popotniškega združenja Igor Jurišič. Namen združenja je spodbujati mobilnost mladih, da bi odprli svoja obzorja in bi spoznali druge kraje, kulture, običaje ter vzdrževali kontakte z mladimi. »Turizem v 21. stoletju postaja turizem doživetij in tako mladi, kot starejši se odločijo za takšne zadeve. Danes ni pomembno to, kje si in v kakšnem objektu, ampak, da doživiš to, kar doživljajo lokalni prebivalci.«

Ko razmišljamo o potovanjih v tujino, pa se, tako spodbuja Jurišič, vprašajmo, ali smo v Sloveniji doživeli že vse? Po njegovih besedah bomo namreč v krajih, kjer turizem ni poglavitna panoga, doživeli več pristnih srečanj z lokalnim prebivalstvom. »Mene je vedno vleklo tja, kjer je malo neznanega in kjer so veljali neki stereotipi, v katere nisem nikoli verjel. Naj povem samo primer. Čez novo leto sem se odpravil v Iran in v najbolj obiskanim turističnem mestu doživel, da je v centralni mošeji visel plakat, na katerem je pisalo: »Kdor praznuje rojstvo Kristusa, mu želimo vesel božič«. Iran ima marsikdo za zaprto državo, a nekatera dejanja govorijo drugače.«

Predsednik PZS Igor Jurišič na potovanju v družbi otrok
Predsednik PZS Igor Jurišič na potovanju v družbi otrok © Popotniško združenje Slovenije

Igor Jurišič mladim namesto hotelov predlaga hostle. »V hotelu so nastanijo ljudje, ki iščejo zasebnost, hostli pa so ravno obratni. V njih je bistveno druženje. Najbolj pomembne in točne informacije so tiste, ki jih dobiš od popotnikov v hostlu. To so informacije iz prve roke.« Pri financah je pa tako, pravi naš sogovornik, višji proračun imaš, manj bo pristnih doživetij. »Npr. če boš šel na Kubo in imaš veliko denarja, boš videl točno to, kar ti kubanski delavci želijo pokazati. Nastaniš se v hotelu, potuješ s taksijem in podobno. Če pa imaš manj denarja, se prilagajaš in iščeš cenejše poti in ravno s tem si v stiku z lokalnim prebivalstvom, ješ lokalno hrano itn. Ne boš sicer imel veliko sobo z zajtrkom, boš pa doživel pristno okolje, ki ga je vredno doživeti.«

SLO pesem tedna: Gušti – Modro sonce

Miha Guštin - Gušti je nedvomno pomemben akter slovenske glasbene scene. Močan pečat je pustil že v začetku glasbene poti s hiti, ki jih je napisal za zasedbo Big Foot Mama (Led s severa, Nisem več s tabo, Fenomen, Garbage (hip hop med nogami), Črn tulipan, Mala nimfomanka). Samostojno kariero je pričel graditi z albumom Dolce Vita (2002), nadeljeval pa z albumoma GP (2005) in Naša stvar (2011) na katerih so njegove pesmi peli različni izvajalci, najbolj pa se je med različnimi sodelovanji v kolektivni spomin vtisnilo tisto s Polono Kasal.

Sveža Guštijeva skladba Modro sonce je postala naša slovenska pesem tedna v oddaji A štekaš? za slovensko pesem tedna. Gre za poletno, lahkotno, neobremenjeno pesem, ki kar kliče k poletnim avanturam. Čeprav smo Guštija v zadnjih letih že vajeni tudi v vlogi pevca, pa se tokrat zdi, kot da je končno našel način, kako svoje komade, v katere smo se z lahkoto zaljubljali, kadar so jih prepevali različni izvajalci, zapakirati v svoj zanimiv vokal in nas prepričati tudi, ko je povsem sam. Pravi, da ga je pri ustvarjanju najbolj inspiriralo to, da na naši glasbeni sceni pogreša »pozitivno nagruvan komad z moškim vokalom«. Besedilo pa je takšno, kot ga od njega tudi pričakujemo, pripovedno, zapeljivo a z resnim sporočilom.

TUJE pesem tedna: Ingrid Michaelson - Celebrate (Feat. AJR)

Ingrid Ellen Michaelson je ameriška kantavtorica, ki se je rodila leta 1979 v New Yorku. 

Do sedaj je izdala že 7 albumov, prav zdaj pa je izšla njena EP (extended play) plošča Alter Egos na katerem so že prej izdane pesmi, ki pa jih je tokrat s pomočjo različnih glasbenih gostov preoblikovala in jim s tem dala novo življenje in poslanstvo. Za tujo pesem tedna ste v oddaji A štekaš izbrali Ingrid Michaelson in njeno pesem Celebrate, ki jo je posnela s skupino AJR. O videu, ki ga je posnela ob izzidu pesmi pa Ingrid pove: „Hotela sem narediti video, ki bi ljudi nasmejal … toliko je „težkega“ na tem svetu … zato sem vanj želela dodati nekaj bolj lahkotnega“.
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.