Ljubljana, nedelja, 27. maj 2018, 07:31

Svetovalnica: Plevel? Kar motiko v roke

0:00
0:00
Ana Ogorelec
Foto © Andrej Jerman

"Pridelava vrtnin je tovarna na prostem, saj smo odvisni od vremena."

»Kakor na Medarda kane, tako ves mesec ostane,« pravi star pregovor. No, različic te ljudske modrosti je kar nekaj, letos je bil god škofa sv. Medarda sončen in vroč, prve še nočne ure tega dne pa so prinesle tudi nekaj malega padavin. Lahko bi rekli, kar lepa popotnica za letošnji junij, a na njivah in vrtovih v teh dneh že opažamo sušo.

Za petek vremenoslovci napovedujejo nekaj dobrodošlih padavin, mi pa smo se v današnji svetovalnici ustavili ob najbolj aktualnih vprašanjih v pridelavi vrtnin. Naša gostja je bila Ana Ogorelec, svetovalka specialistka za pridelavo vrtnin na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ljubljana.

Pridelava vrtnin in kmetijstvo nasploh, je tovarna na prostem, pravi Ogorelčeva. »Kar pomeni, da smo odvisni od vremena. Vreme nam je v marcu kazalo zelo dobro, v aprilu pa se je ohladilo. Spomnimo se pozebe aprila, ki je največ škode povzročilo v sadjarstvu in vinogradništvu, pa tudi v vrtnarstvu. Maj je bil deževen in ne preveč topel, torej malo mešano in tako je tudi z rastjo pridelkov.«

Tudi pleveli so se zelo razširili. Zaradi zgodnje tople pomladi se je zemlja zelo segrela, pleveli so hitro kalili in vlaga kasneje je bila zelo ugodna za njihovo rast. »Veliko opravka z njim imajo predvsem tisti, ki ne posvečajo dovolj časa pletju. Če ga zelo zgodaj uničujemo, ko ima dva, tri prave liste, potem lahko tudi s strgalom spodrežemo ta plevel in hitro opravimo. Če pa je velik že 10 cm, potem pa imamo težave«

Pojavljajo se tudi sovke, ki so talni škodljivci in z vsem, kar je v tleh, se je po besedah Ane Ogorelec težko boriti. »Včasih so bili na voljo talni insekticidi, ki pa niso več na voljo, zato so potrebni mehanski ukrepi.« Sovke so ličinke nočnih metuljev, ki priletijo, odložijo jajčeca, kjer je veliko gostiteljskih rastlin in te ličinke se čez dan zarijejo globoko v zemljo, da jih sploh ne opazimo. »Ponoči pa pridejo na plan in zjutraj se spet skrijejo.« Zato je edini ukrep, da plevemo v sončnem vremenu, da se te ličinke izsušijo na soncu.

Sovke - ličinke nočnega metulja
Sovke - ličinke nočnega metulja

Vprašanjem poslušalk in nasvetom strokovnjakinje pa prisluhnite v posnetku: kako se boriti s krompirjevo plesnijo (11.30), o glivični bolezni pri solati (13.30), o eksantomonasu pri papriki (16.40), kako ukrepati proti gnilobi pri podzemni kolerabi (18.40), o ušeh na koreninah solate (20.30), o težavah pri trohnenju česna (23.20) ter kdaj pobrati jesenski česen (33.45).


Ne spreglejte: