Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež na letalu (foto: Vatican Insider)
Papež na letalu

Papež januarja 2018 v Čile in Peru

Cerkev po svetu | 25.06.2017, 06:22 Marta Jerebič

Vatikanski tiskovni urad je minuli teden napovedal, da bo papež Frančišek januarja prihodnje leto potoval v Čile in Peru. V obeh državah so izrazili hvaležnost, da je sveti oče med vsemi povabili izbral prav njih. Tako se bo znova vrnil v Latinsko Ameriko, ne da bi obiskal svojo domovino Argentino.

Papež Frančišek bo v Čilu med 15. in 18. januarjem obiskal prestolnico Santiago ter mesti Temuco in Iquique. V Peruju bo med 18. in 21. januarjem obiskal prestolnico Lima, Puerto Maldonado in Trujillo. Program potovanja bo objavljen pozneje.

Škofje obeh držav so ravno letos opravili obisk ad limina v Vatikanu. Cerkev v Čilu, ki še vedno okreva po 40-letni diktaturi Avgusta Pinocheta, si prizadeva za spravo, hkrati se sooča z močno sekularizacijo, problemom pedofilije, veliko se razpravlja o splavu, teoriji spola in istospolnih zvezah.

S podobnimi problemi se sooča Cerkev v Peruju, kjer jo država želi odriniti na obrobje, zlasti pri vprašanju družine in vzgoje. Na srečo ti zakoni niso bili sprejeti, a še vedno obstajajo lobiji, ki zagovarjajo ideologijo spola in istospolno poroko. Po zadnjih statističnih podatkih je 88 odstotkov perujskega prebivalstva katoličanov. A število se počasi zmanjšuje, razširile so se različne verske ločine. Vedno manj je duhovnih poklicev.

Perujski škofje so ob obisku v Vatikanu maja letos izpostavili tudi vprašanje o pastoralnem načrtu, ki zaradi geografskega konteksta ni enoten za celotno državo. Zaradi razdalj in oteženosti potovanja je za škofe težko, da bi se vsi skupaj redno sestajali, posledično se je težko usklajevati pri delu.

Zadnji papež, ki je obiskal Čile in Peru, je bil Janez Pavel II., ki je opravil apostolski potovanji v Peru leta 1985 in 1988, v Čile pa 1987.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.