Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Macronovo gibanje glede na vzporedne volitve z absolutno večino v parlamentu

| 18.06.2017, 21:06 Andrej Šinko

Gibanje Naprej republika francoskega predsednika Emmanuela Macrona je glede na vzporedne volitve različnih inštitutov v parlamentu osvojilo absolutno večino. Njeni kandidati naj bi skupaj z zavezniško stranko MoDem zasedli med 355 in 425 sedežev v 577 članskem parlamentu. Udeležba je bila rekordno nizka, glede na prve ocene približno 43-odstotna.

Desni Republikanci naj bi glede na napovedi v današnjem drugem krogu osvojili med 97 in 130 sedežev, socialisti med 27 in 49, desna Nacionalna fronta med 4 in 8, skrajna levica, ki jo sestavljata Nepokorna Francija in komunisti, pa naj bi zasedla med 10 in 30 poslanskih sedežev.

Volilna udeležba je bila rekordno nizka, s 43 odstotki še nižja kot v prvem krogu pred tednom dni. Zmaga Macronovega gibanja je bila glede na ankete pričakovana in potrjuje zgodovinske spremembe v francoski politiki, v kateri sta velike izgube utrpeli tradicionalni največji stranki, Republikanci in socialisti.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.