Ljubljana, sreda, 20. junij 2018, 01:32

Srebrni jubilej Slovenije v svetu

24. Tabor Slovencev po svetu
Foto © Matjaž Merljak

Izseljensko društvo Slovenija v svetu je s 24. Taborom Slovencev po svetu obeležilo srebrni jubilej društva. Slovesnost je danes (1. julija 2017) popoldne in zvečer potekala v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani in se je začela s sveto mašo, nadaljevala s pozdravi ter okroglo mizo z naslovom Spoznal sem Slovence po svetu ter zaključila s kulturnim programom.

Sveto mašo za Slovence doma in po svetu je v zavodski cerkvi, ki jo krasijo mozaiki p. Marka Ivana Rupnika, daroval ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore. Z njim so somaševali: izseljenski duhovnik na Švedskem Zvone Podvinski, rektor tinjskega doma Jože Kopeinig in akademik Evropske akademije znanosti in umetnosti dr. Janez Juhant. Pel je oktet Vrtnica.

Nadškof je pridigal o povezovanju, odprtosti in koreninah. Omenil je pomen spoštovanja narodnih korenin, ohranjanja jezika in čutenja do slovenstva. Ob tem je spregovoril tudi o temeljnih nalogah Izseljenskega društva Slovenija v svetu.

Izrazil je željo, da bi se zavedali, da meja ne pomeni konca sveta, da to ni nekaj negativnega, saj nam meja podari soseda, ne pa nasprotnika ali sovražnika. Zato nam je z mejo ponujena priložnost za srečanje in obojestransko oplemenitev.

Navezal se je na božjo besedo in naglasil, da je pomembno, da se človek, še posebej v tujini ne zapre vase. Dejal je, da je skušnjava zapreti se vase močna, a dejansko nas nič bolj ne ogroža kot zaprtost vase. "Poskrbimo, da ne bomo nikoli zaprli vrat pred Bogom," je še povedal nadškof in pokazal na nevarnost, da povabimo v svoje življenje boga, ki je ustvarjen po naših pričakovanjih, boga, ki je naš malik - to ni zahteven bog.

Somaševanje sv. maše 24. Tabora Slovencev po svetu
Somaševanje sv. maše 24. Tabora Slovencev po svetu

Tabor se je nadaljeval v dvorani Matije Tomca, kjer so zbrani najprej zapeli slovensko in izseljensko himno. Predsednik SVS mag. Uroš Zorn je v pozdravu dejal, da je povezovanje in medsebojno spoznavanje eden glavnih temeljev SVS. Želijo si, da bila prihodnost še boljša. Slovenska zavest je po njegovih besedah ogrožena tudi doma.

V imenu ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca je pozdravil dr. Zvone Žigon. Nastopile so učenke Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, koreografijo je pripravila Nada Zorn Herem.

ID SVS je podelilo priznanji ob 25-letnici društva, prejela sta ga msgr. Janez Rihar in Stane Šterbenk.

Priznanje Stanetu Šterbenku
Priznanje Stanetu Šterbenku

Msgr. Rihar je bil v času nastajanja SVS ravnatelj Katoliškega središča Slovencev po svetu, ki je izseljence opogumljal, da bi ostali v Sloveniji. Ustanovitelji društva so se z njim večkrat srečevali. Na sedežu središča na Poljanski 2 v Ljubljani jih je priskrbel prvi sedež društva.

Pravnik Stane Šterbenk je od vsega začetka pomagal pri sestavljanju statuta in je bil vedno na razpolago za vas pravna vprašanja. Tako je bil tudi dve desetletji predsednik častnega razsodišča ID SVS.

Gostje okrogle mize ob 25-letnici SVS so bili: Jože Kopeinig in Ivo Jevnikar iz zamejstva, izseljenski duhovnik na Švedskem Zvone Podvinski, politični delavci Alenka Jeraj, Mojca Kucler Dolinar in Franc Pukšič ter generalni tajnik SVS Boštjan Kocmur. Pogovor je vodila novinarka našega radia Tanja Dominko.

Udeleženci okrogle mize 24. Tabora Slovencev po svetu
Udeleženci okrogle mize 24. Tabora Slovencev po svetu

Boštjan Kocmur je povedal, kako se je pred 25-imi leti ustanavljala Slovenija v svetu (snovala sta jo s soprogo Pavlinko, ko sta se leta 1991 iz Argentine preselila v Slovenijo), kakšni so bili odmevni koraki v 25-letni dobi in kako vidi odnos države do Slovencev po svetu v tem obdobju.

Jože Kopeinig, ki je duša slovenskega življa na avstrijskem Koroškem, je govoril o njegovih prvih stikih s Slovenci po svetu, o podpori slovenskim misijonarjem in kako je bil dom v Tinjah prostor srečevanja Slovencev po svetu z rojaki iz matice.

Ivo Jevnikar, dolgoletni zamejski novinar in urednik na RAI ter javni delavec, je naglasil, kako pomemben delež imajo povojni politični emigranti pri obnavljanju povojnega javnega, verskega in kulturnega življenja slovenske manjšine.

Nastopajoči v kulturnem programu 24. Tabora Slovencev po svetu
Nastopajoči v kulturnem programu 24. Tabora Slovencev po svetu

Zvone Podvinski, ki je že od leta 1993 izseljenskih duhovnik na Švedskem, je najprej spregovorili o svoji odločitvi za to poslanstvo, nato pa še o tem, kako naj mladim, ki odhajajo v svet, pomagamo, da bodo čustveno ostali povezani s Slovenijo.

Franc Pukšič je bil kot poslanec in politik tesno povezan z Slovenci po svetu in se je navezal na pisanje in sprejemanje zakona o Slovenci po svetu. Alenka Jeraj, generalna tajnica SDS, je med drugim povedala, kako je doživljala rojake v raznih srečanjih, tudi v Argentini. Mojca Kucler Dolinar, ki je predsednica ljubljanskega mestnega odbora NSi, pa je povedala, v čem vidi potencial Slovencev, ki živijo na tujem in kakšne so možnosti za povezovanje z mladimi Slovenci, ki odhajajo v svet.

Nastop Rast 46
Nastop Rast 46

V kulturnem programu so nastopili: oktet Vrtnica iz Nove Gorice, Tone Kuntner, Marko Bajuk in Lucas Somoza Osterc ob spremljavi pianista Ivana Vombergarja ter dijaki iz Argentine, skupina Rast 46. Ob taboru si je bilo mogoče ogledati razstavo slik Sonje Snoj.


Ne spreglejte: