Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Kapelica Marije Pomagaj na Slovenski pristavi pri Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Kapelica Marije Pomagaj na Slovenski pristavi pri Clevelandu

V Clevelandu so se spomnili žrtev revolucije

Slovenci po svetu | 26.06.2017, 07:53 Matjaž Merljak

Tudi rojaki v Clevelandu praznujejo dan državnosti, v petek so se zbrali v mestni hiši, včeraj na Slovenski pristavi. Tam so se pred tednom dni spomnili rojakov, žrtev revolucije po drugi svetovni vojni.

Slovenci danes praznujemo dan državnosti ali bolj točno bi lahko rekli dan neodvisnosti, Independence Day kot se izrazimo tu v Ameriki. Dolga, dolga je bila pot, da Slovenci imamo svojo neodvisno državo, da je Slovenec res gospodar na svoji zemlji. Naši predniki so se borili stoletja, da bi napočil ta dan, ko bi Slovenec prosto zadihal na svojem osebnem pragu. Končno je bila božja volja in to se je storilo pred 26-imi leti s trdim prizadevanjem ljudi, ki so imeli vizijo za svobodno Slovenijo. Slovenija je res svoj gospodar, neodvisen od drugih večjih sil, ki so zaslužile narod izven.

Vprašamo se pa lahko: je res svoboden, ali spoštuje vse človekove pravice, so vsi državljani enake vrednosti. Demokratično bi to morali držati, a ko človek bolj natanko pogleda, je pa dvomljivo. Vse bolj se vrača stara garda, strici iz ozadja, ki hrepenijo po starem represivnem sistemu. Prevare in goljufija se najde skoraj povsod. Ni še prišlo do sprave med ljudmi po razkolu druge svetovne vojne. Človek bi se lahko vprašal, kako da ne v današnjem času, ko je možnost spoznati resnico. Mnogo je napisano, kaj vse se je res dogajalo v tistih časih. Človek mora samo biti odprt in spoznati kako in kaj se je dogajalo. Kot stari rek pravi, da resnica pride na dan prej ali slej. Čas je žel, da sleherni Slovenec odpre oči in vidi resnico. Laž ima kratke noge, a Slovenci smo ji dali dolge. Ob praznovanju dneva državnosti si poglobimo in poglejmo resnici v oči.

Mariji Pomagaj posvečena kapelica na Slovenski pristavi
Mariji Pomagaj posvečena kapelica na Slovenski pristavi © Tone Ovsenik
Tudi Slovenci v Clevelandu se bomo spomnili tega dneva s posebnim praznovanjem na Slovenski pristavi danes popoldne. Pripravili bomo dan, ki ga organizatorji imenujejo Ponosen sem, da sem Slovenec. Na programu bodo igre za mladino, plesna zabava, zanimivosti za odrasle, nastop folklorne skupine Kres in predstava in uprizoritev ustoličenja koroških vojvod, ki sega v preteklost pred več kot 600 leti. Baje je še Thomas Jefferson, ko je pisal ameriško neodvisno deklaracijo, imel to v mislih in upošteval to prvo demokratično izvolitev voditeljev. Na to smo lahko ponosni Slovenci, da so naši predniki imeli že v zgodovini to vizijo in izvolili svoje vodje na demokratičen način, kar je danes dvomljivo, če ne gremo vsi na volišče in volimo po svojem srcu in prepričanju.

Notranjost Marijine kapelice
Notranjost Marijine kapelice © Tone Ovsenik
Dan državnosti smo tudi zabeležili v mestni hiši, kamor je povabljene goste vabil župan Jackson, slovenski svetnik Michael Polenšek ter slovenski konzul Andrej Rode. To se je vršilo v petek zvečer. Slovesnost so popestrili pevci moškega zbora Fantje na vasi.

Preteklo nedeljo smo praznovali Telo in Kri Jezusa Kristusa. V župniji Marije Vnebovzete se je odvila procesija po ulicah župnije. Ob 13. uri smo se rojaki zbrali ob kapelici Marije Pomagaj na Orlovem vrhu Slovenske pristave. Tu je maševal duhovnik Frank Kosem mašo za vse vojne žrtve, posebno padle domobrance, ki so bili pomorjeni, potem ko so bili vrnjeni nazaj v domovino po prevaranju britanskih sil. Te so imele oblast na Koroškem, kamor so se zatekli slovenski rojaki po koncu vojne, da bi si le rešili svoje mlado življenje. Gospod Kosem se je lepo spomnil teh žrtev med med nagovorom in tudi se osredotočil na praznovanje očetovskega dne, ki smo ga v tej deželi praznovali na isti dan. Po svečanosti je bilo na voljo vsem tudi kosilo, ki so ga pripravili pristavski prostovoljci.

Na današnjo nedeljo poteka v naših župnijah nabirka Peter’s Pence v podporo dela sv. očeta. Nabrane vsote so namenjene v pomoč vsem po svetu, ki trpijo zaradi vojne, zatiranja in naravnih nezgod.

Med spominsko sveto mašo
Med spominsko sveto mašo © Tone Ovsenik

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.