Petra StoparPetra Stopar
Spomin na padle domobrance na Slovenski pristavi (foto: Tone Ovsenik)
Spomin na padle domobrance na Slovenski pristavi

V Clevelandu se bodo spomnili padlih rojakov

Slovenci po svetu | 12.06.2017, 09:50 Matjaž Merljak

Naš sodelavec iz Clevelanda tokrat piše, kako bodo praznovali praznik Svetega Rešnjega telesa in krvi ter se spominjali padlih rojakov po drugi svetovni vojni, žrtev revolucije.

Binkošti so mimo in danes je pa praznik Svete Trojice. Prihodnjo nedeljo je pa praznik Svetega Telesa in Krvi Jezusa Kristusa. Po slovenskih običajih je na to nedeljo Telova procesija. V moji mladosti v Sloveniji se ni smela odvijati po vasi ali po mestu. Takratna oblast tega ni dovolila, češ da se ne sme promet ovirati ali bi pritrkovanje motilo Tita, če je bil slučajno na obisku na Brdu. Kakšen ovir prometa? Takrat je le morda bil na cesti kaki konjsko vpreženi voz ali kakšen kipež. Avto je takrat bil le redki. Maršala pa baje tudi zvonjenje ni motilo. A procesije so se morale raztegniti po polju z evangeliji postavljeni med njivami. Hvala Bogu so se stvari le malce spremenile, čeprav bi sedanji vrhniki le morda želeli, da se vrnejo stvari v tiste poteptane čase. Slovenci v svetu še vedno cenimo stare tradicije in se bo v nedeljo odvila Telova procesija po ulicah Clevelanda in to v bližini župnije Marije Vnebovzete, ki jo vodi tukaj rojeni na pol Slovenec, župnik Janez Kumše. Vsa mu čast, da se drži starih slovensko-katoliških običajev. Po ulicah bodo postavili evangeliji in procesija se bo odvijala od enega do drugega. Župnik tudi prosi, da se tisti, ki imajo narodne noše, si jih nadenejo in še toliko bolj počastijo praznik Svetega Telesa in Krvi Jezusa Kristusa.

Prihodnjo nedeljo, 18. junija, se bomo rojaki v Clevelandu toplo spominjali padlih v vojni in še posebno po vojni padlih domobrancev, ki so izgubili svoja mlada življenja, ko so bili vrnjeni nazaj v zobe svojih slovenskih bratov in so jih ti neusmiljeno pomorili brez vsakih dokazov, da so kaj drugega zgrešili kot se borili za svoje družine, svobodno domovino in za Boga. Pristaši komunizma tega niso prenesli in so jih enostavno potolkli in jih zmetali na pol ali mrtve v razne jame po Sloveniji. Priča o tem so razna prikrita grobišča po vsej Sloveniji, ki jih po več kot 70-ih letih Slovenija še vedno uradno ne prepozna in niso vsaj markirani. Čas bi bil že, da se govori resnica. Vsi smo samo ljudje vsak z svojimi napakami. Jezus nam je dal zakrament spovedi, da si lahko opremo svojih grehov. Tudi ljudje bi si lahko segli v roke in poravnali svoje prekrške drug drugemu, tako kot bi država lahko poravnala svoje napake in vrnila lastnikom to kar jim pripada, kot npr. Cerkvi vrne kar je njenega, kot je Baragovo semenišče in podobno. Čas je že, saj svetu pretijo druge vrste bojazen. Politiki si pa zavedajte, da so na obzorju volitve.

Slovenska pristava, spomin na padle rojake
Slovenska pristava, spomin na padle rojake © Tone Ovsenik

Prihodnjo soboto bo svečanost v župniji Marije Vnebovzete. Župnija bo počastila diakona Davida Kushnerja ob njegovi 10. letnici posvečenja. Zahvalna maša bo ob 17:00 uri in tej bo sledila javna pogostitev v župnijski dvorani. Župljani so pa hvaležni diakonu za vso pomoč, ki jo daje že vsa leta župniku.

Društvo Najsvetejšega Imena župnije svetega Vida vabi vse, ki jim je za pravico življenja, da se udeleže molitve rožnega venca v nedeljo po deveti maši. Ta rožni venec se moli za pravico življenja vsem, tudi nerojenim in po molitvi bo srečanje ob kavi v svetoviški vasici.

Clevelandska škofija je naznanila, da bo tudi letos slavila vse zakonce, ki praznujejo v tem letu svojo zlato poroko. Zahvalna sveta maša bo darovana v katedrali sv. Janeza evangelista v centru mesta v nedeljo 30. julija ob 14:30. Vsi zakonci, ki letos slavijo, so lepo vabljeni. Med njimi bo kar nekaj slovenskih parov, ki letos obhajajo visoko obletnico skupnega življenja.

Razstava čipk v Clevelandu
Razstava čipk v Clevelandu © Tone Ovsenik

Preteklo sredo je bila v Slovenskem muzeju in arhivu v stavbi Slovenskega narodnega doma na St. Clair ulici razstava umetnosti Idrije. Luka Zibelnik, gostojoči profesor z ljubljanske univerze, je s pomočniki pripravil umetnost ročnih del iz Idrije in razstavil klekljane čipke, ki slovijo po svetu.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.