Ljubljana, nedelja, 27. maj 2018, 07:29

Slovenska pristava zaživela

0:00
0:00
Slovenska Pristava pozdravlja rojake
Foto © Tone Ovsenik

Marijin mesec maj je minil in že smo v juniju. Letošnji maj je bil kar pretežno deževen in kar hladan, le zadnje dni nas je presenetilo sonce in nas malce ogrelo.

23. maja, na predvečer Marijinga praznika, smo se zbrali v kapeli Lurške Matere Božje v mestecu Euclid v predmestju Clevelanda in se zahvalili njej za vso pomoč, ki smo jo deležni. Prvo smo molili rožni venec, kateremu je sledila maša, pete litanije Matere Božje z blagoslovom. Pobožnosti sta vodila župnika Božnar in Kumše.

V nedeljo, 21. maja, sta obe naši Slovenski šoli nagradili učenke in učence, ki so končali osemletko Slovenske šole. Pri Mariji Vnebovzet je teh bilo štiri in pri svetem Vidu pa sedem. Med mašo sta župnika podelila diplome in po tem so imeli kratek sprejem z prigrizkom.

V nedeljo, 28. maja, je bil pa otvoritveni piknik Slovenske pristave. Uvodno sveto mašo je daroval župnik Janez Kumše in to v dvorani zaradi napovedi dežja. Vreme se je zboljšalo in posvetilo je sonce, tako da smo lahko zaužili pripravljeno kosilo pečeno na žaru pod drevesi. Ob 15. uri je stopil na oder ansambel Veseli godci in zabaval goste s plesnimi melodijami. Minilo je lepo nedeljsko popoldne ob prijazni besedi in srečanju po dolgih mrzlih mesecih.

Slovenska pristava pri Clevelandu
Slovenska pristava pri Clevelandu

Naslednji dan, v ponedeljek, 29. maja, je bil pa državni praznik, Spominski dan, ko se spomnimo vseh, ki so dali svoje življenje v obrambi dežele. Katoliški veterani vsako leto na ta dan skupno obiščejo sveto mašo in med njo se posebno spomnijo veteranov lastne župnije. Preberejo imena vseh padlih in ob koncu maše položijo venec ob spomeniku, ki stoji na župnijskem vrtu. Že dan prej, na nedeljo, so pa molitve na pokopališču, kjer se poklonimo vsi, ki imamo sorodnike, ki počivajo na tem mestu. Seveda je Slovencev ta tem pokopališču vedno več. Letos je molitve vodil župnik Božnar.

Na praznik Spominskega dne se tudi izvrši kolesni pohod na Slovensko pristavo. Kolesarji, pod vodstvom župnika Kumšeta, se zbero in se skupaj podajo na dolgo pot na Pristavo. Tam jih čaka nekaj okrepčil in nato jih sorodniki odpeljejo nazaj domov.

Slovenska Pristava pri Clevelandu iz zraka
Slovenska Pristava pri Clevelandu iz zraka

V nedeljo nas pa čaka piknik Slovenske šole Marije Vnebovzete na Slovenski pristavi. Darovana bo sveta maša, kosilo in razvedrilno popoldne ob glasbi Veselih godcev.


Ne spreglejte: