Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Janša v Vrhpolju: Pred 26 leti cilj ni bil dosežen enkrat za vselej

Slovenija | 24.06.2017, 13:27

Na predvečer 26. rojstnega dne Slovenije bo nocoj v Ljubljani osrednja državna proslava, med katero bo zbrane nagovoril predsednik republike Borut Pahor. Kot običajno, se bo pred tem na slavnostni seji sešel še parlament. Ta konec tedna je ob dnevu državnosti slovesno tudi drugod po Sloveniji. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je včeraj ljudi dobre volje povabilo v Vrhpolje pri Vipavi, kjer je bil slavnostni govornik predsednik SDS Janez Janša.

Janša je spomnil, da je bilo v trenutkih osamosvajanja Slovenije na kocki vse. Današnji časi po njegovih besedah niso ravno usodni, a so prelomni, saj se bo, kot je napovedal, tako pri nas kot v evropskem okolju v bližnji prihodnosti dogajalo marsikaj. "Izginila je tista gotovost, s katero smo še pred nekaj leti verjeli, da bo generacijam, ki prihajajo, v vsakem primeru bolje, kot je bilo generacijam, ki smo danes aktivne."

Janša je menil, da nam manjka državljanski pogum, ki je Slovenijo preveval pred 26 leti. Kot je še ocenil, se premalo zavedamo, da smo suveren narod, ki je dobil lastno državo zaradi lastnega truda ter z lastno krvjo in z lastnimi močmi. Tudi zato ne razume, da se na javnih prireditvah vse pogosteje pojavljajo simboli vojske, ki nas je napadla, prav tako ne razume tistih, ki govorijo, da je bilo včasih bolje in za vse težave krivijo nastanek samostojne države. "Če bi želel kdo rad nazaj, gre vedno lahko v Beograd, zaprosi za tisto plačo, za tisto pokojnino, za tisto socialno podporo in mislim, da bo čez dva dni prišel nazaj."

Predsednik SDS je opozoril, da pred šestindvajsetimi leti cilj ni bil dosežen enkrat za vselej. "Cilj ni bil dosežen,če ga ne bomo sposobni razumeti, braniti in ohranjati, kot je bil takrat ta cilj pred tistimi, ki smo za samostojno Slovenijo glasovali in jo branili." Janša verjame v optimistično prihodnost Slovencev, ker je prepričan, da so generacije, ki so bile rojene po osamosvojitvi, prav tako domoljubne, kot so bile tiste, ki so bile na preizkušnji pred šestindvajsetimi leti.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.