Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
NLB (foto: Nika Gorenc)
NLB

Janša: Pranje denarja v NLB dokaz, da Sloveniji vlada omrežje iz ozadja

Slovenija | 22.06.2017, 12:40

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je predsednika državnega zbora Milana Brgleza pozval k spoštovanju ustave pri obravnavi zahteve za odreditev parlamentarne preiskave o pranju denarja v NLB. Kot je poudaril, se s tem že ukvarjata delovni telesi državnega zbora, ki ju vodita Anže Logar in Branko Grims iz največje opozicijske stranke. Kot je opozoril Tanko, ni dopustno odrediti več preiskovalnih komisij, ki bi pod drobnogled vzele isto zadevo, pri čemer je spomnil na takšno mnenje parlamentarne zakonodajno-pravne službe iz leta 2012.

V SMC so pred dnevi vložili zahtevo za ustanovitev nove preiskovalne komisije državnega zbora, ki bo iskala politično odgovornost pri domnevnem pranju denarja prek NLB v letih od 2008 do 2011. Parlamentarna preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji, ki jo vodi Logar, ter komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb pod Grimsovim vodstvom namreč po navedbah največje koalicijske stranke nimata ustreznih pristojnosti.

Da to ne drži, ni opozoril le Tanko, ampak tudi predsednik SDS Janez Janša v oddaji Pogovor o na Radiu Ognjišče. "Tisti, ki imajo v rokah policijo, tožilstvo, tajne službe ter ministrstva za finance, pravosodje in notranje zadeve, se pravi tisti, ki bi morali na podlagi realne moči, ki jo imajo v rokah, raziskati ta kriminal, ustanavljajo preiskovalno komisijo, ki je orožje opozicije. Če do zdaj še komu v Sloveniji ni bilo jasno, kakšni bleferji so v največji vladni stranki, jim je jasno zdaj," je dodal. Janša meni, da gre le za potezo, ki bi onemogočila parlamentarni delovni telesi, ki sta opravili največji del. "V stranki Mira Cerarja igrajo vlogo koristne budale, kot pravijo na Balkanu. Ščitijo hrbet tistih, ki so jim iz ozadja omogočili, da so na mestih, kjer so. Neposredno pa bi lahko prav stranka Mira Cerarja z instrumenti države, ki jih formalno obvlada, dokazala, da s tem nima nič."

Janša je prepričan, da bodo naslednji tedni še zelo pestri. "Ta konkreten primer je dokaz, da Sloveniji ne vladajo tisti, ki so bili kadarkoli izvoljeni, ampak neko omrežje iz ozadja, ki obvladuje ključne procese v bankah, policiji, diplomaciji, tajnih službah, uradu za preprečevanje pranja denarja in večinskih medijih. Samo v kombinaciji tega skupnega obvladovanja je mogoč kriminal, ki mu ni primerjave v zadnjih desetih letih."

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...