Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Zlorabe na spletu in preko mobilnih naprav (foto: Urška Hrast)
Zlorabe na spletu in preko mobilnih naprav

Europol in naša policija pozivata: Reci ne!

Slovenija | 22.06.2017, 09:45

Življenje mladostnikov je močno vpeto v internet in sodobne tehnologije. Digitalni svet je skorajda že postal način njihovega življenja in osebnega razvoja. A brezskrbna uporaba vsega, kar ponuja, ima svoje pasti. Mladostniki lahko hitro postanejo žrtve izsiljevanj bodisi za denar bodisi za spolne namene. Na vse to želi opozoriti preventivni projekt Reci ne, ki ga v sodelovanju s partnerji, tudi slovensko policijo, izvaja Europol.

Z objavljanjem podatkov o sebi na internetu javno sporočamo neznanim osebam podrobnosti iz svojega življenja. Uporabniki, ki iščejo mladoletne žrtve, podatke o tem, po čem te hrepenijo, kaj jih moti, kaj sovražijo, kaj občudujejo, katero glasbo poslušajo in katere filme gledajo, izkoristijo, da se jim približajo in vzpostavijo stik. "Ko navežejo stik, začnejo stopnjevanje pritiska tako, da jim ta nekritično sledi in nezavedajoč se posledic izpolnjuje storilčeve napotke, katerih namen je lahko spolne ali finančne narave," je opozoril Anton Toni Klančnik z Generalne policijske uprave. Kadar gre za spolne namene, želi storilec od žrtve pridobiti fotografije ali vsebine spolne narave in nato začne izsiljevati, lahko tudi zahteva srečanje. Kadar so v ozadju finančni nameni, storilci pridobijo posnetke mladoletnih žrtev, nato zahtevajo odškodnino, nakazilo denarja na različne račune, tudi s kripto valutami.

Prav takšni zgodbi sta predstavljeni v videu na posebni spletni strani, kjer so dostopne vse informacije o preventivnem projektu Europola, ki želi opozoriti na pasti pri brezskrbni rabi interneta, ter svetovati, kako preprečiti izsiljevanje in kako se odzvati v primerih, ko se že zgodi.

Slovenska policija letno obravnava približno 10 takšnih primerov, vendar obstajajo ocene, da je zlorab verjetno veliko več, le da niso nikoli prijavljene.

Slovenija, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.