Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Le še danes mogoče oddati podpis za referendum o zakonu o drugem tiru

Slovenija | 22.06.2017, 16:57

Le še danes je mogoče oddati podpis v podporo referendumu o zakonu o drugem tiru. Njegovi pobudniki so sicer sporočili, da so jih že zbrali več kot 40 tisoč, kolikor jih potrebujejo za vložitev zahteve v državni zbor, a želijo zagotoviti varnostno rezervo. V parlament jih bodo prinesli čez teden dni, zavzemajo se za to, da bi referendum izpeljali skupaj z jesenskimi volitvami predsednika države. Ob tem opozarjajo, da ne gre za nasprotovanje projektu, moti jih način, ki ga je ubrala vlada.

Predsednik gibanja Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič je v sinočnjih Odmevih na nacionalni televiziji poudaril, da se o odstopu od referenduma ne bo pogovarjal, dokler ne bo stekla razprava o trasi. Kot je znano, se pobudniki referenduma zavzemajo za takšno, po kateri bi bil drugi tir zgrajen hitreje in ceneje.

Predsednik SDS Janez Janša je v včerajšnji oddaji Pogovor o na našem radiu spomnil, da so že v času vlade, ki jo je vodil med letoma 2004 in 2008, ugotovili, da je trasa, ki je bila začrtana leta 1996, neracionalna, da je mogoče najti, zarisati in na koncu tudi realizirati takšno, ki je boljša, bolj položna, krajša in kjer ni treba vrtati 20 kilometrov tunelov. "Tunele radi rišejo tisti, ki potem služijo pri nadzoru, inštalacijah, gradnji in deponiji materiala," je menil. "Projekt, kot je bil v praksi začrtan po koncu našega mandata 2008, je spisek želja Ivana Zidarja in nekaterih ostalih gradbenih baronov."

Največja opozicijska stranka je podprla pobudnike referenduma in pomaga pri zbiranju podpisov. "Ne proti modernizaciji proge, ne proti izgradnji drugega tira, ampak proti poti, ki jo je izbrala vlada, ki je najmanj še enkrat predraga in predstavlja nek v Sloveniji že večkrat viden način, kako se ljudem krade iz žepov," je tako kot pobudniki referenduma zatrdil Janša. Kot je še dodal, gre za smrtno resno zadevo, ki bo lahko odločilno vplivala na standard v prihodnjih letih, zato jo je treba vzeti v svoje roke. "Tega zlatega tira ne bosta plačala Metod Dragonja in Miro Cerar. Plačali ga boste vi - iz lastnih žepov. Zato vaši otroci in vnuki tukaj ne bodo imeli služb, zato bodo plače in pokojnine manjše, zato bo standard nižji. Si predstavljate, da Slovenija, ki zbere manj kot 10 milijard evrov v letni proračun, za 27 kilometrov proge da deset ali celo 20 odstotkov te vsote? To pomeni, da nikoli ne bo zgrajena tretja razvojna os, da v opredeljivi prihodnosti ne bodo modernizirani ostali odseki slovenskih železnic, da ne bo popravila cest v mnogih slovenskih občinah, ki razpadajo," je opozoril.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.