Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 04:50

70-letnica vrnitve Marijine podobe na Brezje

Marija Pomagaj, Brezje
Foto © marija.si

Na Brezjah so včeraj praznovali 70-letnico, ko se je milostna podoba Marije Pomagaj po vojni vrnila na Brezje. Sveto mašoje daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. V pridigi je pozval vernike, da se Marija kakor takrat na Brezje tudi danes vrne v naše domove, družine in srce vsakega izmed nas, ki mora biti čisto in polno pričakovanja po Bogu. "Lepe so Brezje, čudovito je priti na Brezje. Ampak Marija ne želi priti samo na Brezje, želi biti doma v srcu svojih otrok, v tistih, ki jo častijo. Ne želi biti samo priprošnjica v stiskah, ampak biti doma v kristjanovem srcu."

Spomnimo, da je 23. aprila 1941 gestapo izgnal frančiškane z Brezij. 28. aprila je zato brat Jozafat Finžgar milostno podobo prenesel v Ljubljano, od tu pa so jo prepeljali in skrili v samostan na Trsatu, do 19. maja 1943, ko so jo prenesli v ljubljansko stolnico. Stolnica je tako vse do junija 1947 postala drugi romarski kraj za v vojni in po vojni ranjena srca slovenskega naroda.

Milostna podoba se je 15. junija 1947 vrnila nazaj na svoj dom na Brezjah. Škof Vovk je ob tem zapisal: »Zdaj je prišel čas, da se tudi begunka Marija Pomagaj vrne na svoj dom, saj so Brezje poseben kraj slovenske ljubezni do Marije.«

Vrnitev milostne podobe Marije Pomagaj nazaj na Brezje je imela v tistem času velik odmev, zato so jubilej tokrat želeli slovesno obeležiti. Ob tem so pripravili zloženko z zapisom škofa Vovka, iz njegovih spominov, ki jih je izdala založba Družina.


Ne spreglejte: