Petra StoparPetra Stopar
Slovenska zastava (foto: ARO)
Slovenska zastava

Praznujemo dan državnosti in 26. obletnico osamosvojitve Slovenije

Slovenija | 25.06.2017, 19:01

V Sloveniji je 25. junij dan državnosti. Spominjamo se trenutka, ko je naša država postala samostojna in neodvisna. V vrhunec praznovanj smo vstopili s sveto mašo za domovino, s katero smo v petek sklenili pobudo 24 ur molitve in posta za domovino. Pred tem smo pri devetdnevnici razmišljali, kako premagati brezbrižnost. Osrednja proslava ob 26. rojstnem dnevu Slovenije je bila sinoči v Ljubljani, pred tem se je na slavnostni seji sešel državni zbor. Različne prireditve so se in se še vrstijo tudi drugod.

Po plebiscitarni odločitvi za samostojno in neodvisno Slovenijo so se v začetku leta 1991 začele priprave na uresničitev tega cilja. Hitro so se vrstila različna dejanja v tej smeri. Takratna skupščina je 25. junija istega leta, dan pred iztekom šestmesečnega roka, postavljenega za uresničitev plebiscitarne odločitve, sprejela Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Hkrati je sprejela tudi ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. Slovenija zato 25. junij praznuje kot dan državnosti.

Hvaležnost za ta dar smo med drugim izrekli pri petkovi sveti maši za domovino. "Ob tem se zavedamo, da je vsak od nas poklican, da prispeva svoj delež k rasti naše države: ne samo v materialnem smislu, ampak, da bi Slovenija napredovala, da bi Slovenijo doživljali, kot naš skupni dom, jo imeli radi in bomo pripravljeni vsak po svojih močeh prispevati k njenemu razvoju," je v pridigi poudaril nadškof Alojzij Cvikl. Opozoril je tudi, da sta medsebojno sodelovanje in dialog temelj skupne prihodnosti.

"Smo gospodar lastne usode," je zbranim na sinočnji osrednji proslavi na Kongresnem trgu v prestolnici poudaril predsednik države Borut Pahor. Ocenil je, da je Slovenija absolutno sposobna urejati vse izzive v korist svojih nacionalnih interesov, skupnih evropskih ambicij in čezatlantskega zavezništva. "Nihče od nas ne ve, kaj se utegne dogajati v prihodnje, vendar smo v spodobni politični, gospodarski, socialni in demokratični kondiciji in dovolj dobro pripravljeni, da na vse prihodnje izzive gledamo z upanjem in ne s strahom." Na slavnostni seji državnega zbora je poslance nagovoril podpredsednik parlamenta Matjaž Nemec, ki je menil, da enotnost naroda ne pomeni živeti brez razlik, temveč z razlikami, vendar ob zavedanju pomena skupnih vrednot. "Ne smemo dopustiti, da razlike upravljajo z nami, ampak moramo dokazati, da zmoremo mi upravljati z njimi."

Premier Miro Cerar je ob dnevu državnosti Slovencem čestital v svoji poslanici. V njej je spomnil na vznesenost, ki je prežemala Slovenijo 25. junija 1991. Kot mlada država smo po njegovih besedah že takrat pokazali neverjeten potencial in nato tako hitro napredovali. "Uspelo nam je zato, ker smo znali in zmogli biti povezani v najbolj ključnih trenutkih naše samostojne, skupne poti. Po njej zdaj odločno in optimistično stopamo naprej. Stopimo v prihodnost, ki jo bomo povezani, z roko v roki, gradili za vse nas. Drug ob drugemu, drug za drugega. Pojdimo mirno in stabilno naprej," je pozval Cerar.

Kar je uspelo Slovencem, predvsem način, na katerega smo si priborili državo, sodi med redke primere v zgodovini, je v Pogovoru o na Radiu Ognjišče spomnil predsednik SDS Janez Janša. Zato moramo biti njegovih besedah danes ponosni. "To je bil sveti čas, to je bila visoka pesem slovenskega naroda. To je tisti čas, ki bi moral biti vedno v ospredju, ko govorimo o nacionalni enotnosti in o izvoru moči, ki jo potrebujemo, ko je treba premagati kakšne težave." Janša je prepričan, da se bodo tega časa s ponosom spominjale tudi prihodnje generacije Slovencev. "Veter bo odpihnil pleve, zrna bodo ostala, tako da vsem želim doživeto, ponosno praznovanje dneva slovenske državnosti." Predsednik SDS se je dopoldne v Grosuplju udeležil odprtja ceste, imenovane po Jožetu Pučniku. Ob tem je Janša opozoril, da so bile med odločitvijo za samostojno Slovenijo in dejanji velike razlike, saj nekaterim samostojnost nikoli ni bila opcija, drugi pa so bili pripravljeni zanjo dati vse, med slednjimi je bil tudi takratni politik Pučnik. Kot je dodal Janša, je državni praznik tudi priložnost, ko se sprašujemo, kaj bi bilo z nami in ali bi Slovenci sploh obstajali, če ne bi bilo brižinskih spomenikov, če ne bi bilo Trubarja, ko se sprašujemo, kje bi bil danes Maribor, če ne bi bilo Rudolfa Maistra, in ko se sprašujemo, ali bi danes sploh zaznamovali rojstni dan slovenske državnosti, če ne bi bilo Pučnika. "Takrat, ko so nekateri še objokovali razpadajočo Jugoslavijo in trdili, da bomo v samostojni Sloveniji jedli travo ali da bo to samomor za slovenski narod, takrat je Jože Pučnik dejal, da je prišel čas, ko moramo Slovenci postati gospodar na svoji zemlji," je poudaril Janša.

Praznično je bilo tudi v številnih ostalih občinah po državi. Spomnili smo se padlih v vojni za Slovenijo, Pahor je včeraj med drugim sprejel njihove svojce. Pred predsedniško palačo, ki je danes odprla vrata obiskovalcem, je stala častna straža. V njej je dopoldne Pahor snovalcem in ustvarjalcem oglaševalske akcije s sloganom Slovenija, moja dežela vročil red za zasluge za izjemen prispevek k razvoju slovenske tržne komunikacijske stroke ter vzpostavljanju sodobnega slovenskega nacionalnega značaja in samozavesti.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.