Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Poslovil se je nekdanji nemški kancler Kohl, tudi prijatelj in zaveznik Slovenije

Svet | 16.06.2017, 22:08

V starosti 87 let je umrl nekdanji nemški kancler Helmut Kohl, ki je odigral veliko vlogo pri združitvi svoje države in nastanku Evropske unije. Iz sveta se že vrstijo odzivi in pokloni ob smrti velikana sodobne zgodovine stare celine.

Politika je bila njegova strast

Kohl je bil rojen 3. aprila 1930 v Ludwigshafnu. Po koncu študija se je v domačem mestu zaposlil v združenju kemične industrije, a njegova strast je bila politika. Vanjo je vstopil po koncu druge svetovne vojne, ko je leta 1946 postal član krščanskih demokratov (CDU). Stranko je vodil četrt stoletja, od leta 1973 do leta 1998, kar je svojevrsten politični rekord. Do leta 2000 je bil tudi njen častni predsednik. Med letoma 1969 in 1976 je bil ministrski predsednik nemške zvezne dežele Porenje-Pfalško, nemški kancler je bil med letoma 1982 in 1998, kar je najdaljši mandat na tem položaju. Nadaljnja štiri leta je bil poslanec, nato se je leta 2002 upokojil. Vse od leta 2008 je bil po hudem padcu prikovan na invalidski voziček, težko je govoril. Njegovo zdravstveno stanje se je dodatno poslabšalo leta 2015. Umrl je na svojem domu v Ludwigshafnu.

Kohl je igral ključno vlogo pri padcu berlinskega zidu in združitvi Nemčije. Poleg tega je bil s takratnim francoskim predsednikom Francoisom Mitterrandom snovalec maastrichtske pogodbe, ki je bila podlaga za oblikovanje Evropske unije, prav tako je bil gonilna sila za uvedbo evra.

Nemški škofje hvaležni za njegovo pričevanje krščanske vere

Zdajšnja nemška kanclerka Angela Merkel, ki je Kohla nasledila kot voditeljica CDU, je v odzivu poudarila, da bodo doma še dolgo občudovali, kako odločno so Kohl in njegovi sodelavci izkoristili priložnost za združitev Nemčije. "To je bila največja politična umetnost v službi ljudi in miru," je dejala in dodala, "Helmut Kohl je s tem postal sreča za Nemce." Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je prav tako spomnil na njegove zasluge pri nemški združitvi. "Uspelo mu je doseči nemško združitev v mirnem dogovoru in z dobrim sodelovanjem z našimi evropskimi sosedami. Njemu se zahvaljujemo, da je bila Nemčija potrjena kot evropski in združen narod," je zapisal v sporočilu Kohlovi vdovi Maike Kohl-Richter. Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je Kohla označil za velikega državnika, nemškega politika in predvsem Evropejca, ki je naredil zelo veliko, da je prišlo do nemške enotnosti in tudi za povezovanje Evrope. Predsednik Nemške škofovske konference, kardinal Reinhard Marx, je v sožalni brzojavki Kohlovi družini zapisali, da je krajevna Cerkev hvaležna za njegovo krščansko pričevanje ter za njegova prizadevanja za spoštovanje človekovih pravic in svoboščin.

Zastave v Bruslju na pol droga

Tudi iz sveta so se zvrstili številni odzivi. V Bruslju so zastave visele na pol droga. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je poudaril Kohlovo vlogo v združevanju Nemčije ter gradnji mostov proti Zahodu in Vzhodu, pomembni so bili tudi njegovi načrti za prihodnost Evrope. Kot je dodal, se je Kohl, ko je imel možnost, vedno odločil za Evropo. Poklonila sta se mu tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.

Odzivajo se številne države in organizacije

Nekdanji ameriški predsednik George H. W. Bush je dejal, da je bil Kohl pravi prijatelj svobode. Označil ga je za eno največjih političnih osebnosti v povojni Evropi. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, je bil Kohl eden največjih prijateljev Izrael in vodilni politik, ki je Nemčijo združil z odločnostjo in varno roko. Na družbenem omrežju Twitter se je odzval tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je zapisal, da smo izgubili velikega Evropejca. Spominu na Kohla so se poklonili tudi v Belgiji, na Nizozemskem, v Avstriji, Italiji, Španiji in Rusiji.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je tvitnil, da je bil Kohl utelešenje združene Nemčije in združene Evrope. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je med drugim opomnil na prijateljstvo, ki ga je imel s Kohlom.

Žaluje tudi Slovenija

Za Kohlom žaluje tudi Slovenija - bil je namreč eden najzaslužnejših, da sta Nemčija in takratna Evropska skupnost kmalu po razglasitvi samostojnosti priznali Slovenijo, za kar je prejel red za izredne zasluge naše države. Prek Twitterja so se oglasili premier Miro Cerar, predsednik države Borut Pahor in predsednik SDS Janez Janša - preberemo lahko, da se je poslovil prijatelj Slovenije. Odzvala sta se tudi zunanji minister Karl Erjavec in predsednik državnega zbora Milan Brglez. Predsednik prve slovenske vlade in zdaj evropski poslanec iz Slovenije Lojze Peterle se bo Kohla spominjal kot državnika z izrednim posluhom za zgodovino in tudi za manjše države. "Predvsem se ga bom spominjal po tem, kar je naredil za Slovenijo. Doživljal sem ga ne le kot zaveznika, ampak tudi kot prijatelja, s katerim sem se lahko pogovarjal o ključnih zadevah. Imel je vizijo, strategijo in držal je besedo," je za naš radio povedal Peterle. Kohlu je hvaležen za njegov odnos do Slovenije in do regije.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.