Ljubljana, nedelja, 27. maj 2018, 07:31

Prvi dan ubogih: Ne ljubimo jih samo zato, da bi si pomirili vest

Ppež med ubogimi
Foto © Radio Vatikan

"Revni niso problem. So vir, iz katerega lahko črpamo, da bi sprejeli in živeli bistvo evangelija."

V Vatikanu so dopoldne predstavili papeževo poslanico za prvi svetovni dan ubogih, ki ga bomo obhajali 19. novembra. V njej nas sveti oče vabi, da bi ponudili roko ubogim, saj ne smemo ostati nedejavni ali pa se preprosto vdati v stanje, kakršno vlada v družbi.

Pomenljivo je, da bomo ravno pred praznikom Kristusa Kralja vesoljstva obhajali dan ubogih, saj nas bo On, ki se je poistovetil z malimi in ubogimi, sodil prav po delih usmiljenja, je zapisal sveti oče. Na ta dan bo po sveti maši kosil s približno 500 ubogimi.

Papež Frančišek že vse od začetka svojega pontifikata posebno pozornost namenja ubogim in obrobnim vseh vrst. Pa ne le z izkazovanjem miloščine, ampak jim vrača njihovo dostojanstvo, ki je z leti morda zbledelo, ali pa ga ljudje ne vidimo več.

Naslov poslanice je zato pomenljiv, ko pravi: 'Ne ljubimo z besedami, ampak z dejanji.'

Ljubezen namreč po njegovih besedah ne priznava alibija: kdor namerava ljubiti kot je Jezus ljubil, mora njegov zgled narediti za svojega, predvsem ko gre za ljubezen do revnih. Papež je namreč ob koncu jubileja usmiljenja želel Cerkvi ponuditi svetovni dan revnih, da bi krščanske skupnosti po vsem svetu vedno bolj postajale konkretno znamenje Kristusove ljubezni do zadnjih in najbolj potrebnih. Svoje povabilo v poslanici pa razširi na vse ljudi, ne glede na njihovo versko pripadnost.

Sveti oče tudi opozori, naj o revnih ne razmišljamo samo kot o tistih, za katere opravimo eno ali dve dobri deli na teden, da bi si pomirili vest. Te izkušnje bi nas morale voditi v resnično srečanje z ubogimi, s katerimi bi morali začeti deliti naše življenje.

»Revni niso problem. So vir, iz katerega lahko črpamo, da bi sprejeli in živeli bistvo evangelija,« je v poslanici še izpostavil papež Frančišek.


Ne spreglejte: