Ljubljana, sreda, 25. april 2018, 20:09

Papež v torek na grobova dveh revolucionarnih duhovnikov

duhovnika Mazzolari in Milani
Foto © splet

Papež Frančišek bo v torek obiskal grobova dveh italijanskih duhovnikov, ki sta s svojim preroškim delovanjem pretresla življenje Cerkve po drugi svetovni vojni. Severnoitalijanska duhovnika Prima Mazzolarija in Lorenza Milanija s sedanjim papežem povezuje predvsem bližina revnim, dialog z oddaljenimi, pogled na Cerkev kot poljsko bolnišnico, zavzemanje za mir in pravice najšibkejših.

Primo Mazzolari je leta 1925 prišel v spor s fašisti, ker ni bil pripravljen darovati zahvalnega bogoslužja ob preprečenem atentatu na Benita Mussolinija. Po koncu pakta med Italijo in Tretjim rajhom septembra 1943 se je Mazzolari dejavno vključil v partizanski boj. V petdesetih letih si je prizadeval za pravice socialno prikrajšanih in proti ideji »pravične vojne«, s čimer si je nakopal sankcije cerkvenega vodstva. Pozno priznanje za svoje udejstvovanje je Mazzolari prejel v zadnjih letih življenja, podelila pa sta mu ga papež Janez XXIII. in milanski nadškof Giovanni Battista Montini, kasnejši papež Pavel VI..

Lorenzo Milani iz Firenc pa si je posebej prizadeval za izobraževanje revnejših slojev. V Barbiani je poskusno uvedel celodnevno šolo, da bi omogočil pouk otrokom iz vasi po vsej okolici. Papež se bo med obiskom srečal tudi s še živečimi Milanijevimi učenci.

Osrednji povod papeževega torkovega obiska, ki bo zasebne narave, je poromati na grobova teh dveh preroških duhovniških likov. Naškof v Campobasso-Bojanu msgr. Giancarlo Maria Bregantini je za Radio Vatikan povedal, da slog papeža Frančiška obema duhovnikoma vrača moč pričevanja, ki sta jo nekoč že imela, a je sedaj ponovno obujena.

O don Lorenzu je dejal, da je njegov zgled učitelja še vedno aktualen. Mnogi so ga namreč spraševali, kaj naj naredijo, da bi bili dobri učitelji, on pa jim je odgovarjal:

»'Ne sprašujte me, kaj bi moral učitelj narediti. Vprašajte me, kakšen mora biti učitelj.' Poudarek tako prestavi z 'delati' na 'biti', z 'imeti odlike' na 'biti verodostojen pričevalec odlik'«, je povedal škof Bregantini.

Ljudje z obrobja družbe so bili tudi v srcu don Prima, pričevalca o Cerkvi na periferiji, Cerkvi v izhodu, je še dejal msgr. Bregantini.


Ne spreglejte: