Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Mladi dejavno v življenju pričujejo za Kristusa (foto: Mladi za Kristusa)
Mladi dejavno v življenju pričujejo za Kristusa

Mladi, ki upajo biti za Kristusa!

Cerkev na Slovenskem | 25.05.2017, 14:58 Nataša Ličen

V Mladoskopu smo gostili tri pričevalce za Kristusa, so dejavni člani skupnosti mladi za Kristusa, ki je bila ustanovljena leta 1981 na Filipinih, ko se je šestnajst zakonskih parov začelo zbirati ob molitvi zaradi potreb po spremembi statusa in moralnih vrednot družine. Skupina se je hitro začela širiti po Filipinih, nato pa tudi drugod po svetu.

Papeški svet za laike je 11. marca leta 2000 priznal gibanje kot mednarodno zasebno združenje laičnih vernikov. Gibanje deluje v številnih župnijah in škofijah v 160 državah pod avtoriteto župnijskih duhovnikov in škofov.

V Sloveniji smo skupnost spoznali leta 2004 prek zakoncev Tootill, ki sta še danes koordinatorja Zakoncev za Kristusa. Ker pa družina nista samo zakonca in ker je za prenovo družine treba vključiti vse njene člane, so nastale veje – Otroci za Kristusa, Mladi za Kristusa, Mladi odrasli za Kristusa, Služabniki in Žene za Kristusa ter še razne skupine, kot so duhovniki, zdravniki, odvetniki, idr. za Kristusa.

V Sloveniji imamo veje Zakonci za Kristusa, Mladi za Kristusa, Mladi odrasli za Kristusa, Otroci za Kristusa ter Žene za Kristusa, prav Mladi za Kristusa pa so najštevilčnejša veja.

Urban: »Najprej moramo biti dobri ljudje, da znamo poslušati, sobivati, biti v pravem dialogu z ostalimi, biti moramo zanesljivi, … najprej je treba živeti kot dober človek. Povemo, da smo kristjani, in če nas kdo potem vpraša o našem prepričanju in vrednotah, za katerimi stojimo, mu brez napadanja ali pretirane zaščite povemo, kaj živimo in zakaj verujemo.«

Urban, Dominik in Boris so za Kristusa
Urban, Dominik in Boris so za Kristusa © Nataša Ličen

Dominik: »V skupnost me je povabila sestra, od prvega srečanja naprej sem v skupnosti vse bolj dejaven. Skupnost se gradi v pogovoru, tudi med srečanji in dogodki, ki jih pripravljamo. Mnogo mladih danes ne pozna pravega, resničnega Jezusa, kdo je in kakšen je bil njegov nauk. Najprej moramo seveda počistiti pred svojim pragom, potem lahko povabimo še ostale, naj spoznajo vero in njeno duhovno bogastvo.«

Boris: »Naša karizma je evangelizacija skozi prenovo družine, zato tudi imamo več vej, za mlade, odrasle in za družine. Na duhovnih vajah, ko si se pripravljen odpreti, lahko začutiš Kristusa in ga sprejmeš. Želim dati tudi drugim to, kar je notranja sreča, kar sam doživljam ob Jezusu. Ko smo srečni, srečo težko zadržimo zase.« 

Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.