Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Svetovalnica: Listnate rastline letošnji modni trend

Hrana in okolje | 10.05.2017, 10:14 Rok Mihevc

O cvetju in rožah je tekla beseda v današnji Svetovalnici. Na vprašanja na kaj biti pozoren in kako dobro poskrbeti za cvetje je odgovarjala gostja Monika Mohar iz vrtnarstva Hortika iz Goričan pri Medvodah.

Pred nami so ledeni možje, svetniki Pankracij, Servacij in Bonifacij, ki pa so vsaj vremensko letos par dni prehiteli, v ponedeljek bo godovala še Zofija, ki mora po izročilu prinesti vsaj kakšno dežno kapljo, z njenim godom pa ponavadi mine nevarnost nizkih temperatur in previdne gospodinje, ljubiteljice cvetja na okna in balkone postavijo prej skrbno varovane cvetice.

Letos vse skupaj veliko zamuja, temperature so nizke in z rožami se še čaka. »Rože, ki prenesejo nizke temperature so pelargonije in bršljanjke, ostale ne. Rastline pravi šok doživijo, ko jih prestavimo iz rastlinjaka, zato vsem strankam priporočam, naj ne hitijo preveč.«

Tako kot so trendi v oblačilni modi, so tudi modne zapovedi v vrtnarstvu. Letošnji trendi so zasaditve s strukturnimi listnatimi rastlinami. »Bolj malo cvetja in veliko listja. Tudi če imamo malo cvetja, lahko pride lepo, pa tudi veliko dela ni s takšnimi rožami – ni potrebno odstranjevati cvetov, pometati.« Idealne rastline za listnate zasaditve so okrasni krompir, moljevka (ki odganja molje), dihondra (srebrni kovančki), lotus (podobna asparagusu), smilj, čokoladna deteljica (obarvana z rjavimi odtenki). Strukturne se imenujejo, ker vse skupaj povežejo.

Ali je potrebno po večjem dežju vodo iz podstavkov odlivati?

Strokovnjakinja Monika Mohar svetuje da ja. »Po večjem dežju je potrebno rastlino gnojiti, ker dež spere hranilne snovi iz zemlje. Vodo pa tudi odlijemo, da ne bo premokro.« Gnojilo, ki ga svetuje na začetku rasti, naj bo hkrati za list in cvetje.

Monika Mohar
Monika Mohar © Nika Gorenc

Hrana in okolje, Svetovalnica
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.