Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Po napadu v Manchestru na Otoku razglasili najvišjo stopnjo ogroženosti

Svet | 24.05.2017, 16:04

V Veliki Britaniji nadaljujejo preiskavo terorističnega napada v Manchestru. Čeprav ga je 22-letni Salman Abedi libijskega rodu izvedel sam, policija preverja možnost, ali je pri pripravi sodelovala širša skupina. Potem ko je že včeraj prijela 23-letnega moškega, je danes aretirala še tri ljudi, med njimi naj bi bil samomorilčev brat. Na Otoku so tudi dvignili stopnjo ogroženosti na najvišjo, na dan prihajajo podatki o žrtvah krvavega dejanja. Spominu nanje se je sinoči poklonila množica ljudi.

Je Abedi deloval sam? Ruddova pravi, da verjetno ne …

Abedi, ki se je razstrelil v manchesterski Areni po ponedeljkovem koncertu priljubljene ameriške pop pevke, je bil znan obveščevalnim službam. Po besedah britanske notranje ministrice Amber Rudd vse dozdajšnje ugotovitve tudi kažejo, da verjetno ni deloval sam. "Prepričana sem, da bomo v prihodnjih dneh in tednih dobili več podatkov o njem," je povedala za Sky News, ostalih podrobnosti ni razkrila. Je pa to storil francoski notranji minister Gerard Collomb, pri čemer se je skliceval na navedbe britanskih preiskovalcev. Po njih naj bi Abedi med svojim obiskom v Libiji potoval v Sirijo, bil naj bi radikaliziran, potrjene naj bi bile tudi njegove povezave z Islamsko državo. Ruddova je bila nato za BBC kritična do tega, da podatki, povezani s terorističnim napadom v Manchestru prihajajo v javnost iz ostalih držav, tudi iz ZDA.

Kritična stopnja ogroženosti, vojska poklicana v podporo policiji

Zaradi strahu pred podobnimi krvavimi dejanji v bližnji prihodnosti je London na ključna prizorišča v podporo policiji namestil vojake. Gre za Buckinghamsko palačo, sedež vlade na Downing Streetu, veleposlaništva in Westminstrsko palačo. Vojaki bodo po potrebi prisotni tudi na različnih dogodkih. "Sklenili smo povišati stopnjo ogroženosti na kritično," je sinoči sporočila britanska premierka Theresa May.

Policija identificirala vse žrtve

V terorističnem napadu v Manchestru je bilo ubitih 22 ljudi, med njimi otroci in mladostniki. Policija jih je identificirala ter obvestila njihove svojce in jim ponudila strokovno pomoč. Ker bo preiskava posmrtnih ostankov trajala še nekaj dni, imen ni razgrnila, a nekatere so objavili mediji. Med žrtvami sta bila tudi poljska državljana, še eden je ranjen. Skupaj je ranjenih 64 ljudi, 20 jih je v kritičnem stanju.

Tisoči pri bdenju počastili spomin na vse, ki so izgubili življenje

Vseh, ki so izgubili življenje, so se tisoči spomnili pri včerajšnjem bdenju na trgu pred mestno hišo v Manchestru, ki so se ga ob politikih udeležili tudi verski voditelji. Tamkajšnji anglikanski škof David Walker je prižgal svečo. "Pošiljamo sporočilo, da nas ne morejo premagati, saj je ljubezen na koncu vedno močnejša od sovraštva." Zbrane sta nagovorila še manchesterski župan Andy Burnham in načelnik mestne policije Ian Hopkins. Oba sta pozvala k temu, da je treba držati skupaj.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.