Petra StoparPetra Stopar
COMECE (foto: CTV)
COMECE

COMECE pripravlja konferenco o prihodnosti Evrope

Cerkev po svetu | 23.05.2017, 08:57 Marta Jerebič

Komisija škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE) oktobra pripravlja konferenco z naslovom »Znova premisliti o Evropi« (Rethinking Euurope). Zasedanje naj bi pomenilo začetek dialoga med cerkvenimi predstavniki in politiki, je zapisal predsednik komisije, nemški kardinal Reinhard Marx.

Papež Frančišek je predsedstvo COMECE sprejel 16. maja v Domu sv. Marte. Govorili so prav o tej konferenci, ki bo od 27. do 29. oktobra potekala v Rimu, na njej pa bodo razpravljali o vprašanju migracij, socialni razsežnosti Evrope, različnih vizijah Evropske unije, ki jo ogrožajo ekstremizmi in težnje po razpadu.

Podpredsednik COMECE, italijanski škof v kraju Piacenza-Bobbio, msgr. Gianni Ambrosio, je za Radio Vatikan povedal, da si to srečanje zelo želi tudi papež, ki se zavzema za dialog med cerkvenimi ustanovami in vsemi, ki jim je pri srcu Evropa, torej tudi politiki, saj Evropa potrebuje nov zagon, pogled v prihodnost. Kot je še dodal, si papež želi, da bi Evropa imela strateško vlogo v tem globaliziranem svetu, saj ima še vedno socialno ekonomijo, ki jo je drugje še treba razviti. Poleg tega je papež zelo zaskrbljen zaradi brezposelnosti mladih. Pozna statistiko različnih držav.

Kardinal Reinhard Marx je po srečanju pri papežu povedal, da bodo za EU ključna naslednja leta, ko se bo odločala, ali se bo razdrobila na nacionalne interese ali pa se bo potrudila za skupno prihodnost.

 

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.