Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Zedinjena Slovenija logo 2017 (foto: Zedinjena Slovenija)
Zedinjena Slovenija logo 2017

Ohraniti korenine slovenstva v Argentini

Slovenci po svetu | 31.05.2017, 10:09 Matjaž Merljak

Društvo »Zedinjena Slovenija« iz Buenos Airesa je na nedavnem občnem zboru izvolilo nov odbor za naslednje dveletno obdobje. Predsednik krovne organizacije naših izseljencev v Argentini ostaja Jure Komar. V pogovoru za naš radio je povedal, da so med načrti prenova tednika Svobodna Slovenija, ureditev arhiva slovenske skupnosti in podpora novih generacij.

Občni zbor Zedinjene Slovenije ZS je bil 28. aprila letos. Odbor za obdobje 2017-2018 sestavljajo: predsednik Jure Komar, podpredsedniki Andrej Golob, Karel Groznik in Pavel Brula, tajnika Marjana Poznič in Martin Selan, blagajnika Martin Križ in Toni Javoršek. Kulturna referenta sta Martin Sušnik in Jože Lenarčič, mladinska referenta Karel Groznik in Stanko Jelen, referent za odnose z javnostmi je Toni Rovan.

Nadzorni odbor sestavljajo Miha Bokalič, Jože Jan in Toni Kastelic.

Prav tako so člani odbora predsedniki slovenskih domov iz Velikega Buenos Airesa ter predstavniki Slovenskega dušnegapastirstva ter organizacij, ki delujejo v slovenski skupnosti: za Slomškov dom iz Ramos Mejie Pavel Brula; za Pristavo iz Castelarja Edvard Kenda; za Naš dom iz San Justa Andrej Mehle; za Slovenski dom iz Carapachaja Franci Žnidar; za Slovenski dom iz San Martina Viktor Leber; za Hladnikov dom iz Lanusa Vinko Glinšek

Šolski referent je Marcelo Brula; za Zvezo slovenskih mater in žena Alenka Prijatelj; za Slovenski srednješolski tečaj ravnatelja Marka Bajuka Štefan Godec; za Slovensko kulturno akcijo Damian Ahlin; za mladinsko organizacijo Jože Rožanec.

Jure Komar je novi predsednik Zedinjene Slovenije
Jure Komar je novi predsednik Zedinjene Slovenije © osebni arhiv Jureta Komarja
Jure Komar, ki je bil predsednik odbora v času 2015-2017, je opravljeno delo ocenil kot dobro. Ekipa se dobro razume, vsak dela na določenem področju in ima svoje odgovornosti, dobro pa sodelujejo pri skupnih načrtih. Vseh projektov v tej dobi niso mogli izpeljati, zato so prevzeli še eno dobo vodenja organizacija.

V zadnjem obdobju je bilo v ospredju delo za celotno slovensko skupnost v Argentini. Komar je kot veliko prednost ocenil, da so v odboru ZS vsi predsedniki slovenskih domov in društev: "Tako je delovanje in postavljanje ciljev resnično v prid celotne slovenske skupnosti v Argentini". Cilj - bolj združevati slovensko skupnost v Argentini - je po Komarjevih besedah skupnost sprejela. Zedinjena Slovenija kot krovna in vodilna organizacija se je uredila na znotraj in spremljala aktualne izzive slovenske skupnosti. V organizacijah, ki spadajo pod Zedinjeno Slovenijo, so imeli generacijske spremembe, kjer so pomagali poiskali nove in mlajše delovne moči.

V tem času so pripravili veliko prireditev ob 25-letnici samostojnosti Slovenije in organizirali več obiskov: škofa Petra Štumpfa, predsednika Boruta Pahorja in nekaterih drugih skupin Slovencev, tudi pevcev in glasbenikov.

Članstvo odbora Zedinjene Slovenije se na zadnjem občnem zboru ni kaj dosti spremenilo, dobili so nova, mlajša odbornika, saj si želijo, da nove generacije počasi vstopajo v odbor, spoznajo kako deluje in v prihodnje prevzamejo vodenje organizacije. Za obstoj skupnosti morajo pripraviti tiste, ki jo bodo vodili v prihodnje.

Načrtov za novo obdobje je več, nekaj jih je še iz prejšnjega obdobja, nekaj je novih. Prvi večji načrt je posodobitev tednika Svobodna Slovenija. Konec leta 2016 je izšla zadnja številka, urednik Tone Mizerit je odstopil. Trenutno tednik ne izhaja, pripravljajo spletno stran, kjer bodo objavljene novice slovenske skupnosti v Argentini, vsebino bodo posodobili, tednik pa bodo tiskali v omejenem številu. Želijo namreč doseči mlajše generacije in zmanjšati stroške.

Drugi načrt bo urediti arhiv slovenske skupnosti - vsebine bodo digitalizirali, tako bodo rešene propadanja in bodo dosegljive za raziskovalce. Tretji večji načrt je podpora novim generacijam - otrokom in mladini. Brez njih skupnosti nima prihodnosti. Jure Komar pravi: "Vse več je namreč mešanih parov in s tem prihajajo novi izzivi za skupnost. Ustvariti moramo primerno okolje, ki bo privlačno in prijazno, da bodo te družine še prihajale v skupnost in v njej sodelovale." Tako bodo podprli osnovne šole in srednješolski tečaj, delovanje po domovih, stike in izmenjave s Slovenijo, da lahko "ohranijo v realnem smislu korenine slovenstva".

Slovenci po svetu
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...