Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Marija Pomagaj pri Svetem Vidu (foto: Tone Ovsenik)
Marija Pomagaj pri Svetem Vidu

Novice iz Clevelanda

Slovenci po svetu | 21.05.2017, 19:28 Matjaž Merljak

Preteklo nedeljo je bila slovesna vsefarna sveta maša ob desetih v cerkvi svetega Vida, med katero je maševal Greg Neuzil in obhajal 50-letnico mašništva.

Greg Neuzil se je rodil materi slovenskega porekla in njegov oče je izhajal iz avstrijskih staršev. Že kot mladenič se je navdušil in postal duhovnik. V svojem poslanstvu duhovnega pastirja je deloval širom Amerike. Zadnja leta upokojenih let se je naselil v Clevelandu in skozi prijatelje spoznal župnika svetega Vida, Jožeta Božnarja, ki ga je povabil k sodelovanju te župnije. Z veseljem se je odzval in že nekaj let priskoči na pomoč pri branju svetih maš, da olajša delo župnika. Kot je povedal med nagovorom ob praznovanju, se zelo dobro počuti med Slovenci pri svetem Vidu.

Preteklo nedeljo smo tudi praznovali Materinski dan. 4. božja zapoved nam zapoveduje spoštovati očeta in mater. V nedeljo smo se posebno spomnili, najprvo Božje Matere Marije in nato se spoštljivo spomnili svojih mater in starih mam. Zanimivo je, da je bil Materinski dan prvo obhajan v metodijski cerkvi in to v začetku 20. stoletja. Materinski dan kot državni praznik se pa slavi od leta 1914. Katoliška Cerkev je pa že v srednjem veku praznovala na 4. postno nedeljo materinsko nedeljo blizu praznika Marijinega oznanjenja, ko je bila oznanjenja da bo Mati Boga. Mogoče prav zaradi tega večina evropskih držav, ukoreninjenih v katoliški veri, častijo svoje matere v marcu mesecu, namesto v maju.

Na današnjo nedeljo zaključujeta šolsko leto naši slovenski šoli. Pri svetem Vidu kakor pri Mariji Vnebovzeti danes med mašami potekajo takozvane graduacije. Namreč absolveti devetih let obiskovanja slovenskih šol med mašo dobijo svoje diplome. Po maši bodo pa otroci slovenskih šol pripravili kratek spomladanski program za zaključek šolskega leta. Vsem graduantom čestitamo in želimo uspeha v nadaljevanju izobraževanja.

Danes tudi poteka škofijska nabirka za Katoliški Karitas. Ta nabirka gre posebno za lačne in brezdomce. Vsaka župnija ima že v naprej odrejeno vsoto, ki naj bi jo župljani nabrali. Od svetega Vida se pričakuje tam okrog 42 tisoč in od Marije Venovzete pa okoli 32 tisoč dolarjev. Do sedaj še ni bilo razočaranj.

Katoliški veterani tudi danes nudijo makove cvetove proti nagradi. Dohodek te prodaje makovih cvetov veterani porabijo za dobrodelne namene v veteranskih bolnicah. Naprošeni smo, da nosimo te cvetove v spomin na naše može in žene, ki so služili v oboroženih silah in so mnogi dali svoje življenje za domovino. Danes teden, 28. maja, bo pa darovana sveta maša za vse veterane in med to mašo se bodo brala imena vseh padlih v župniji.

V torek zvečer, 23. maja, se bomo pa zbrali ob kapelici Lurške Matere Božje v predmestju Euclid, kjer bomo imeli majsko pobožnost naši Mariji Pomočnici. To vsakoletno pobožnost pripravijo in vabijo člani Ohio federacije KSKJ društev v čast Materi Božji z Brezij, zavetnici Slovenije in Slovencev po svetu. Molil se bo rožni venec, sveta maša, pete litanije Matere Božje in blagoslov z Najsvetejšim. Pobožnost bo vodil župnik svetega Vida, Jože Božnar.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.