Petra StoparPetra Stopar

20. Slovenske šmarnice pri Gospe Sveti

Slovenci po svetu | 19.05.2017, 08:26 Matjaž Merljak

Referat za cerkveno glasbo pri Dušnopastirskem uradu vabi h Gospe Sveti. V nedeljo, 21. maja 2017, bodo tam potekale Slovenske šmarnice. Pogovarjali smo se z Marijo Gruškovnjak, podpredsednico Katoliške akcije iz Krške škofije.

Prof. Jože Ropitz in Peter Hribernik sta pred 20-imi leti izrazila pobudo, da bi tudi pri Gospe Sveti zazvenele slovenske Marijine pesmi in da bi bile šmarnice. Pobuda je bila sprejeta in Slovenske šmarnice v tej romarski cerkvi so poslej vsako tretjo nedeljo v mesecu maju, letos bo to že dvajsetič.

Ob 12. uri bo sveto mašo v slovenščini daroval dr. Jože Marketz, srečanje se bo nadaljevalo z duhovnim koncertom ob 14. uri. Letos povabili cerkveni mešani pevski zbor iz Črenšovec, ki se imenuje po dr. Francetu Ciganu, ki je bil dolga leta zborovodja, skladatelj in gonilna sila med zbori na avstrijskem Koroškem. Sodelovala bo vokalna skupina Mohor in Fortunat iz Celovca, v kateri sodelujejo 'nastavljenci' Mohorjeve hiše, ki radi prepevajo. Orglal bo Andrej Feinig.

Ob 15. uri se začnejo šmarnice. Najprej bo nagovor upokojenega nadškofa Alojza Urana, nato pa še pete litanije. Nadškofu se bodo pridružili slovenski duhovniki na Koroškem. Na orgle bo pete litanije spremljala Špela Filipič.

Že tretje leto se srečanju pridružijo Pritrkovalci z Goriških Brd, po šmarnicah je agapa za vse na prostem.

Zbor iz Črensovec bo pel že ob 10.00 pri sv. maši v Šmihelu nad Pliberkom.


V Vetrinju - v samostanski cerkvi - bo kot vsako leto konec maja, 20. maja 2017, ob 11.00 uri, spominska sveta maša. Maševal bo dr. Andrej Marko Poznič.

 

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.