Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Minister Žmavc z vodstvom Slovenskega društva Lipa iz Dubrovnika (foto: USZS)
Minister Žmavc z vodstvom Slovenskega društva Lipa iz Dubrovnika

Minister Žmavc med Slovenci v Dalmaciji

Slovenci po svetu | 16.05.2017, 10:46 Matjaž Merljak

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazd Žmavc, je bil od 11. do 14. maja 2017 na obisku slovenskih društev v Dalmaciji na Hrvaškem. V okviru obiska se je srečal s predstavniki Slovenskega društva France Prešeren iz Šibenika, Slovenskega društva Triglav iz Splita, ki letos praznuje 25. obletnico delovanja, Slovenskega društva Lipa iz Dubrovnika in Slovenskega društva Lipa iz Zadra.

Minister se je ob tej priložnosti seznanil z aktivnostmi društev, problemi, s katerimi se soočajo pri delovanju ter je v pogovoru z vodstvom in člani društev iskal skupne rešitve za izboljšanje obstoječega stanja in močnejše povezovanje z drugimi slovenskimi društvi na Hrvaškem, v zamejstvu in po svetu ter z matično domovino.

Zbor SD Triglav iz Splita
Zbor SD Triglav iz Splita © USZS
Slovenska društva iz Zadra, Šibenika, Splita in Dubrovnika so mlada, ustanovljena so bila po osamosvojitvi Republike Slovenije in Republike Hrvaške, zato je minister še posebej pohvalil njihova prizadevanja in trud za ohranjanje in spodbujanje slovenske kulture, jezika in identitete v svojim lokalnih skupnostih v Dalmaciji.

V okviru obiska se je minister Žmavc 12. maja 2017 udeležil tudi proslave ob 25. obletnici obstoja Slovenskega društva »Triglav« iz Splita. Društvo je bilo ustanovljeno 9. maja 1992 in je prvo slovensko društvo na Hrvaškem, ki je bilo ustanovljeno po osamosvojitvi obeh držav. Proslave se je udeležila tudi Branka Ramljak, pooblaščenka Vlade Republike Hrvaške za mesto Split, ki je povedala, da slovenska skupnost v Splitu z ohranjanjem lastne identitete bogati lokalno skupnost v Splitu in spodbuja multikulturalnost. Minister je v svojem govoru izpostavil, da si Slovensko društvo »Triglav«, kot osrednje in najpomembnejše povezovalno društvo za celotno dalmatinsko regijo, zasluži naslov metropolitanskega društva.

Minister Žmavc in Karmen Donđivić predsednica SD France Prešeren Šibenik
Minister Žmavc in Karmen Donđivić, predsednica SD France Prešeren Šibenik © USZS

Vir: USZS

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.