Ljubljana, ponedeljek, 18. junij 2018, 22:53

Minister Žmavc med Slovenci v Dalmaciji

Minister Žmavc z vodstvom Slovenskega društva Lipa iz Dubrovnika
Foto © USZS

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazd Žmavc, je bil od 11. do 14. maja 2017 na obisku slovenskih društev v Dalmaciji na Hrvaškem. V okviru obiska se je srečal s predstavniki Slovenskega društva France Prešeren iz Šibenika, Slovenskega društva Triglav iz Splita, ki letos praznuje 25. obletnico delovanja, Slovenskega društva Lipa iz Dubrovnika in Slovenskega društva Lipa iz Zadra.

Minister se je ob tej priložnosti seznanil z aktivnostmi društev, problemi, s katerimi se soočajo pri delovanju ter je v pogovoru z vodstvom in člani društev iskal skupne rešitve za izboljšanje obstoječega stanja in močnejše povezovanje z drugimi slovenskimi društvi na Hrvaškem, v zamejstvu in po svetu ter z matično domovino.

Zbor SD Triglav iz Splita
Zbor SD Triglav iz Splita

Slovenska društva iz Zadra, Šibenika, Splita in Dubrovnika so mlada, ustanovljena so bila po osamosvojitvi Republike Slovenije in Republike Hrvaške, zato je minister še posebej pohvalil njihova prizadevanja in trud za ohranjanje in spodbujanje slovenske kulture, jezika in identitete v svojim lokalnih skupnostih v Dalmaciji.

V okviru obiska se je minister Žmavc 12. maja 2017 udeležil tudi proslave ob 25. obletnici obstoja Slovenskega društva »Triglav« iz Splita. Društvo je bilo ustanovljeno 9. maja 1992 in je prvo slovensko društvo na Hrvaškem, ki je bilo ustanovljeno po osamosvojitvi obeh držav. Proslave se je udeležila tudi Branka Ramljak, pooblaščenka Vlade Republike Hrvaške za mesto Split, ki je povedala, da slovenska skupnost v Splitu z ohranjanjem lastne identitete bogati lokalno skupnost v Splitu in spodbuja multikulturalnost. Minister je v svojem govoru izpostavil, da si Slovensko društvo »Triglav«, kot osrednje in najpomembnejše povezovalno društvo za celotno dalmatinsko regijo, zasluži naslov metropolitanskega društva.

Minister Žmavc in Karmen Donđivić predsednica SD France Prešeren Šibenik
Minister Žmavc in Karmen Donđivić, predsednica SD France Prešeren Šibenik

Vir: USZS


Ne spreglejte: