Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Alenka Jeraj in Janez Janša (foto: ARO)
Alenka Jeraj in Janez Janša

SDS na volilni kongres

Slovenija | 19.05.2017, 10:50

Stranka SDS ima jutri v Mariboru že 11. kongres. Sprejela bo ključne programske usmeritve in izvolila novo vodstvo. Glede kandidatur so skrivnostni, a pričakovati je, da bodo šli naprej z Janezom Janšo, ki SDS vodi že od leta 1993 in na kongresih ni imel še nikoli protikandidata. Kongres bo zaznamovala razprava o resoluciji Slovenija v srcu.

SDS na kongresu, ki bo v prostorih Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru, pričakuje blizu 800 delegatov ter več kot 250 domačih in tujih gostov. Med njimi bo denimo predsednik madžarske vlade Viktor Orban.

Stranka, ki ima po navedbah na svoji spletni strani 30.000 članov, visoko kotira na javnomnenjskih lestvicah, že nekaj časa na prvem mestu. V zadnjem mandatu se je precej osredotočala na migrantsko problematiko. Tej temi se tudi v nosilni kongresni resoluciji Slovenija v srcu ni mogla izogniti. Sicer pa v njej omenjajo tudi druge izzive, s katerimi se soočamo v državi. Stranka na izzive odgovarja s predlogi ukrepov, s katerimi "napoveduje neusmiljen boj za izkoreninjenje drugorazrednosti". Po njihovem mnenju kriza evropskega okolja z negotovo prihodnostjo ter nepripravljenost slovenske države nanjo terja ravnanje, usmerjeno v razumevanje dejanskega stanja doma in v svetu.

V SDS se zavzemajo za krepitev silnic nacionalne enotnosti in kulturnega izročila, oblikovanje svežih predlogov za ohranitev evropske integracije v sedanji obliki ter odkrivanje strateških poti, ki bi Sloveniji tudi v primeru nadaljevanja dezintegracijskih procesov EU omogočili obstoj in čim bolj varno prihodnost.

V ospredje bi kot temeljno vrednoto družbe postavili slovensko družino. "Družina bo postala investicijski projekt in ne del socialne politike. Samo številčno večje družine so tiste, ki ohranjajo slovenstvo in slovenski narod tudi za jutrišnji dan," poudarjajo. Tako bi med drugim mladim družinam omogočili ugoden kredit za ureditev stanovanjskega vprašanja. V SDS so ob tem kritični do višine sredstev, ki jo aktualna vlada namenja za migrante oz. za prosilce za azil v Sloveniji. Ker je varnost temeljna človekova pravica in dobrina, bi v SDS okrepili slovenski obrambni sistem in bistveno povečali število usposobljenih vojakov aktivne in rezervne sestave.

Prav tako si v stranki prizadevajo za čim bolj enake izhodiščne možnosti vseh državljank in državljanov, za debirokratizacijo Slovenije, za modernizacijo šolskega sistema in za red v zdravstvu.

Za kongres so tako poleg nosilne pripravili še področne resolucije, ki bodo podrobneje osvetlile področja zdravstva, mladih, družine ter delavskih pravic.

Dejstvo, da na kongres pride tudi madžarski premier Viktor Orban, pa je generalna sekretarka stranke Alenka Jeraj v pogovoru za naš radio pozitivno ocenila. Kritična pa je do aktualne vlade, zlasti do neukrepanja na več področjih. Sicer pa bo SDS v prihodnjih dneh zaposlena tudi s podporo referendumu o zakonu o drugem tiru.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.