Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Skupnost Barka (foto: splet)
Skupnost Barka

Skupnost Barka praznuje 20. rojstni dan

Slovenija | 20.05.2017, 14:11 Marjana Debevec

Slovenska Barka, v kateri živijo skupaj osebe z motnjo duševnem razvoju in njihovi spremljevalci, danes obhaja 20 obletnico. Praznovanje so začeli s sinočnjo sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Urha v Smledniku. Po maši pa se je druženje nadaljevalo v njihovih delavnicah. Danes dopoldne je bilo mogoče Barko od blizu spoznati, saj so pripravili dan odprtih vrat, popoldne pa bo na vaškem trgu v Zbiljah prireditev Sto čutov, ki bo še posebej posvečena 20-letnici Barke in 85. letnici kulturnega društva Pirniče.

Skupnost Barka je ustanovil Kanadčan Jean Vanier, ki je leta 1964 odgovoril na Božji klic in povabil dva odrasla moška z motnjo v duševnem razvoju v skupno življenje.

Staro hišo v francoski vasi, kjer so živeli, je Vanier poimenoval l’Arche – Barka – po Noetovi barki. Skupaj so kuhali, jedli, pospravljali, delali na vrtu in kasneje v delavnicah, se sprehajali, počivali, molili, praznovali. Barka je kmalu začela rasti. Sprejemali so ne le vedno več ljudi z motnjo v duševnem razvoju, ampak tudi spremljevalcev, ki so želeli z njimi živeti in delati. Od takrat je Barka zrasla.

Jean Vanier
Jean Vanier © splet

Danes Mednarodna zveza Barka združuje več kot 120 skupnosti v skoraj 30 deželah vsega sveta. In kaj sporoča današnjemu svetu, ki povzdiguje to, kar je po določenih merilih zdravo, lepo in učinkovito?

»Barka je sporočilo, da se ne smemo bati, da se moramo sprejemati, da smo vsi ljudje s takšnimi in drugačnimi motnjami. Osebe z motnjo v duševnem razvoju so tiste, ki so iskrene, ki so odprte, poštene, ki povejo stvari tako, kot so. In to nam manjka. Mi smo tisti, ki se velikokrat skrijemo za maskami, ki moramo narediti, da so stvari perfektne, da odlično izgledajo. Osebe so pa tiste, ki potrkajo na nas: poglej, saj to ni tako, saj to je v bistvu dejansko takole«, je povedal voditelj skupnosti v Sloveniji Blaž Bréšan.

Povejmo še to, da je vsak dan v skupnosti Barka sestavljen iz dela, skupne molitve, obrokov, pa tudi sprostitve in praznovanj.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.