Ljubljana, nedelja, 22. april 2018, 08:33

VIDEO: Škof Štumpf ob prazniku Fatimske Marije spodbudil k molitvi rožnega venca

0:00
0:00
Črensovci, župnijska cerkev
Foto © župnija Črensovci

Ob 100. obletnici Marijinih prikazovanj v Fatimi je bilo slovesno tudi v župniji Črenšovci. Pri popoldanski slovesnosti je murskosoboški škof Peter Štumpf blagoslovil podobe Fatimske Matere Božje, ki so jih duhovniki odnesli na svoje župnije z namenom, da bi do 13. oktobra romale po družinah. Ob tem je naročil: „Z molitvijo rožnega venca širite mrežo ljubezni do Jezusa in Marije. Ta mreža molitve nas bo povezovala v eno Marijino družino, ki moli za svoje spreobrnjenje od grehov in moli za mir v družinah, za mir po naših župnijah in za mir v svetu.“

Škofijska slovesnost ob jubileju Marijinih prikazovanj ter kanonizaciji Frančiška in Jacinte se je začela z molitveno uro, pri kateri so sodelovali predstavniki vseh župnij. Posamezne desetke rožnega venca so molili otroci, mladi, starši, duhovniki, molivci in redovnice. Sledila je slovesna sveta maša, ki jo je ob somaševanju duhovnikov daroval škof Peter Štumpf.

Pri njej je blagoslovil sliko svetega Janeza Pavla II. akademskega slikarja Štefana Hauka, ki stoji ob relikviariju z njegovimi relikvijami. V nagovoru po evangeliju je škof Peter Štumpf spregovoril o tem, kar se je pred 100 leti dogajalo v Fatimi. Začel je z besedami: „Danes je dan, ki bo v zgodovino Cerkve in vsega človeštva zapisan kot dan velikega upanja. Naše oči se ozirajo v Fatimo, kamor je poromal sveti oče papež Frančišek. Pred 100. leti, leta 1917, je v Fatimi Mati Božja od 13. maja do 13. oktobra nagovarjala tri pastirčke: Lucijo, Jacinto in Frančiška, naj povejo papežu ter vsem ljudem, da Bog z zaskrbljenostjo gleda na to, kar se dogaja z ljudmi in med ljudmi.“ Tudi današnje razmere sopodobne tistim med prvo svetovno vojno, zato papež Frančišek kliče ljudi k spreobrnjenju od grehov in molitvi za mir. Jacinta in Frančišek sta že kot otroka dopolnila v molitvi rožnega vence, v odpovedi in mrtvičenju na sebi vse, kar svet potrebuje za spreobrnjenje in rešitev, zato ju je papež Frančišek danes razglasil za sveta. Škof Štumpf je ob koncu svete maše blagoslovil svete podobe Fatimske Matere Božje, ki so jih duhovniki odnesi s seboj v župnije. Fatimska Marija bo romala od družine do družine, vsako prvo soboto v mesecu pa bo v domači cerkev, da bo ob njem molila vsa župnija. „Naj se tako po naših družinah v molitvi rožnega venca ob Materi Mariji v srcih očetov in mater, ter v srcih otrok, dedkov, babic in drugih sorodnikov stkejo nove medsebojne vezi, ki bodo zgradile prav prijeten dom za Jezusa. To je dom, kjer bosta mir in veselje stalna prebivalca. To je dom, kjer bodo otroci dozorevali v krščanske matere in očete. To je dom, kjer bodo doma tudi novi duhovni poklici, je še dejal škof Peter Štumpf.

Vir: spletna stran škofije Murska Sobota


Ne spreglejte: