Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Mohorjeva družba: Boris Pahor – V žrelu Udbe

| 01.06.2017, 11:48 Rok Mihevc

Mohorjeva družba je predstavila knjigo publicista Igorja Omerze z naslovom Boris Pahor - V žrelu Udbe. V njej je dokumentirano skoraj 40 let tajnega spremljanja pisatelja Pahorja s strani nekdanje Službe državne varnosti. Po besedah avtorja knjiga temelji na kopici gradiva, ki ga je našel v Arhivu Republike Slovenije, zato je še posebej avtentična.

V knjigi je po besedah Omerze dokumentirano zalezovanje Pahorja od leta 1952 do 1989. Spremljanje obsega 62 obdelav, ki jih je neposredno ali posredno izvajalo skoraj 90 pripadnikov Službe državne varnosti in njihovih sodelavcev.

»Pahorja je spremljala na več načinov - med drugim je izvajala tajne preiskave v njegovi hiši v Trstu, prostorih v Dutovljah in hiši njene sestre v Trstu. V hišo v Trstu mu je nastavila tudi skrite mikrofone, nadzirala mu je pošto in prisluškovala telefonu. Med drugim je v njegovi hiši s tajnimi mikrofoni izvedela za obljubo Edvarda Kocbeka, ki jo je dal Pahorju leta 1975, da bo javno spregovoril o povojnih pobojih domobrancev.« Prepise nekaterih prisluhov je Omerza tudi objavil v knjigi.

Poročila Službe državne varnosti o Pahorju so prejemali številni takratni visoki predstavniki vrha Komunistične partije in države, med njimi Stane Dolanc, Edvard Kardelj, Mitja Ribičič, Franc Popit in Milan Kučan. Vzroki za zalezovanje so bili med drugim Pahorjevo publicistično pisanje v več revijah v zamejstvu in Sloveniji, med drugim v Novi reviji, izdajanje revije Zaliv in njegovo sodelovanje na srečanjih slovenskih izobražencev.

V knjigi sta tudi dva dokumenta, iz katerih je po besedah Omerze razvidno, da je zgodovinar Jože Pirjevec leta 1988 o Pahorju poročal italijanski obveščevalni službi Digos. Pirjevec je slednje za Primorski dnevnik sicer zanikal, a Omerza pravi, da mu ne verjame, ker da so dokumenti dovolj verodostojni. "Kot avtor nočem ocenjevati svoje knjige, lahko pa metodološko rečem, da je zelo avtentična, saj temelji na dokumentaciji Slovenske državne službe", je še pojasnil avtor knjige.

Opis knjige:

"V 80. letih 20. stoletja je to, kar je Pahor poprej počenjal desetletja v zamejstvu in s tem povzročal bolestno zalezovanje in šikaniranje s strani Udbe in matičnega režima, in kar sem natačno opisal v tej knjigi, z vso silo pljusknilo v matico, v njeno ljubljansko središče, kjer je Nova revija, med drugim, na svoj jambor obesila Borisovo oz. Zalivovo zastavo Kocbeka in slovenskega nacionalnega vprašanja.

Tako  je Zaliv po letih in letih prepovedi plovbe v matico, v simbolnem pomenu, s kapitanom Borisom Pahorjem ob jamboru zmagoslavno priplul v Ljubljano in tam tudi ostal. To se ni izpričalo samo v posledični demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije, v prehodu našega naroda v suvereno in mednarodno priznano nacijo, ampak tudi v posebnem in izjemnem statusu, ki ga je že za svojega življenja dobila osebnost pisatelja Borisa Pahorja v našem in evropskem prostoru, v naši nacionalni biti in nacionalni zgodovini."

Knjiga Boris Pahor - V žrelu Udbe
Knjiga Boris Pahor - V žrelu Udbe © Mohorjeva družba


Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.