Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Sveta maša v Genovi (foto: Radio Vatikan)
Sveta maša v Genovi

Papež pri maši: Ne smemo ostati zaprti v naši varnosti

Svet | 27.05.2017, 18:38 Marjana Debevec

Papež Frančišek zaključuje svoj obisk Genove. Potem ko se je srečal z delavci, posvečenimi, mladimi, ubogimi in begunci ter obiskal otroško bolnišnico, je dan okronala sveta maša na prostem. Papež je zbrane povabil k oznanjevanju evangelija.

Jezus pri Očetu vsak dan, vsak trenutek posreduje za nas, je svoj nagovor začel papež. Med mnogimi stvarmi, ki jih moramo narediti, bi lahko izgubili smer, se zaprli sami vase in postali nemirni. Zato naj bi se po papeževih besedah vedno znova zasidrali v Bogu. Moč molitve namreč povezuje nebesa in zemljo ter Bogu dovoli, da vstopi v naš čas. Krotka moč molitve lahko namreč po papeževih besedah ustavi vojne in nam izprosi mir.

Drug poudarek papeževega nagovora pa je bilo povabilo k oznanjevanju evangelija z močjo Svetega Duha. S tem povabilom po njegovih besedah Gospod izrazi svoje zaupanje v nas, svoje učence. Bolj verjame v nas, kot pa mi sami vase, je zatrdil. Ve, da ne bomo nikoli popolni in tudi, da ne bomo nikoli začeli evangelizirati, če bomo čakali, da bi postali boljši.

Kljub temu pa moramo po njegovih besedah takoj premagati eno nepopolnost in sicer zaprtost vase. Božja ljubezen je namreč dinamična in hoče priti do vseh, je zatrdil Frančišek. Ne smemo ostati udobno zaprti v naši varnosti, ampak se moramo odpraviti na pot; ne smemo zadovoljiti s tem, da smo dobro in da imamo vse pod nadzorom. Iti v svet z Gospodom je po papeževih besedah del kristjanove identitete. »Oznanjevanje ni le za duhovnike, redovnike, redovnice, ampak za vse kristjane.«

Kristjan je namreč po papeževih besedah romar, misijonar, upajoč maratonec, krotak, ampak tudi odločen na poti, zaupljiv in hkrati dejaven, ustvarjalen, a vedno spoštljiv, odprt, delaven in solidaren. Naši kraji oznanjevanja pa so po papeževih besedah ceste tega sveta. Oznanjevali naj pa bi z Njegovo in ne našo močjo in sicer z veseljem.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.