Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Napad v Manchestru (foto: BBC)
Napad v Manchestru | (foto: BBC)

Islamska država prevzela odgovornost za napad v Manchestru

Svet | 23.05.2017, 13:59 Andrej Šinko

V sinočnjem terorističnem napadu na koncertu pop pevke Ariane Grande v areni v Manchestru je umrlo 22 ljudi, 59 je ranjenih, med žrtvami pa so tudi otroci. Odgovornost za napad je prevzela skrajna Islamska država. Samomorilski napadalec je umrl ob sprožitvi eksplozivne naprave. Oblasti naj bi poznale njegovo identiteto, vendar je javnosti še niso razkrile, saj preiskujejo, ali je bil del širše mreže. Policisti so danes izpraznili enega od nakupovalnih centrov, pri čemer naj bi aretirali eno osebo, priče pa so poročale tudi o streljanju. Zaenkrat ni informacij o tem, ali je incident povezan s sinočnjim napadom.

Po eksploziji v Manchester Areni, eni največjih dvoran v Evropi, ki sprejme 21.000 ljudi, je izbruhnila panika. Ta je zavladala tudi med množico pred dvorano. Po navedbah prič naj bi bila eksplozija tako silovita, da se je zatresla celotna stavba. Med obiskovalci koncerta so bile tudi številne družine, saj je ameriška pevka Ariana Grande zelo priljubljena med najstniki in otroki.

Britanske oblasti potrdile teroristični napad

Britanska premierka Theresa May je že dopoldne sklicala prvo izredno sejo vladnega odbora Cobra. Po srečanju je obsodila napad in sporočila: »Zdaj je jasno, da so bili prebivalci Manchestra in te države žrtve okrutnega terorističnega napada, ki je bil uperjen tudi proti najmlajšim članom naše skupnosti. To je bil najhujši teroristični napad v Združenem kraljestvu.«

Mayeva je še poudarila, da je samomorilski napadalec ob enem od izhodov sprožil eksplozivno telo. Ob tem naj bi natančno določil čas in mesto, da bi povzročil čim večjo škodo. Premierka je pojasnila, da območje ostaja zaprto, policija pa da nadaljuje preiskavo.

Burnham: Napad bo združil mesto

Mayeva je danes po napadu obiskala Manchester, kjer se sestaja s predstavniki tamkajšnje policije in lokalnih oblasti. Župan mesta Andy Burnham je dejal, da jih bo dogodek združil. »Ostali bomo močni in združeni. Takšni smo in tako delujemo. Ne bodo zmagali. Žalujemo in danes smo prizadeti. Toda, kot sem že poudaril, smo močni in to mesto je v preteklosti že bilo na preizkušnji, in tako kot smo uspeli takrat, bomo tudi tokrat,« je poudaril. Poleg številnih državnih in lokalnih voditeljev, ki so obsodili dejanje, se je odzvala tudi britanska kraljica Elizabeta II, ki je dejala, da je šlo za »barbarsko dejanje«. Premierka Mayeva je odpovedala tudi kampanjo pred parlamentarnimi volitvami.

Nekatere še vedno pogrešajo

V Veliki Britaniji sicer že dve leti velja »resna grožnja« terorističnih napadov, sinočnji pa je drugi najhujši po napadu na londonsko podzemno železnico leta 2005, v katerem je umrlo 56 ljudi.

Britanske oblasti so vse, ki bi imeli kakršnekoli informacije o sinočnjem napadu, pozvale, da jih posredujejo policiji. Nekatere družine sicer še vedno nimajo informacij o tem, kaj je z njihovimi družinskimi člani, ki so se udeležili koncerta, po njem pa se niso več oglasili. Britanske oblasti so zato uvedle posebno številko, na kateri je mogoče dobiti omenjene informacije.

Slovencev naj ne bi bilo med žrtvami

Slovensko zunanje ministrstvo za zdaj nima podatkov o žrtvah med slovenskimi državljani, vsem pa odsvetuje zadrževanje na območju napada in lokacijah, kjer se zbira večje število ljudi. Ob tem opozarja še, da je informacije o pogrešanih možno dobiti na posebni telefonski številki britanskih oblasti, slovenski državljani pa se lahko obrnejo tudi na slovensko veleposlaništvo v Londonu.

Mednarodna skupnost obsodila napad

Napad so obsodili številni svetovni in verski voditelji, mednarodna skupnost pa je izrazila solidarnost z Britanci. Predstavniki držav so sporočili, da je šlo za strahopetno dejanje in ponudili še intenzivnejše sodelovanje v boju proti terorizmu. V katoliški in anglikanski cerkvi pa so pozvali k molitvi in solidarnosti z žrtvami ter njihovimi svojci.

Francoski premier Philippe je napad označil za strahopeten terorizem, ki je bil uperjen proti mladim. Tudi ameriški predsednik Trump je dejal, da so hudobne zgube odvzele številna nedolžna življenja. Nemška kanclerka Merklova je sporočila, da bo napad okrepil odločenost sodelovanja z Britanijo proti vsem, ki stojijo za takšnimi dejanji. Tudi ruski predsednik Putin je Britancem ponudil intenzivnejše sodelovanje v boju proti terorizmu. Oporo Britancem pa so zagotovili tudi generalni sekretar zveze Nato Stoltenber in predstavniki Evropske unije.

Papež Frančišek: Moje misli so z mladimi žrtvami in njihovimi družinami

Ob novici o napadu je bil globoko užaloščen tudi papež Frančišek. Izrazil je svojo iskreno solidarnost z vsemi prizadetimi v tem nesmiselnem nasilnem dejanju. Pohvalil je prizadevanja reševalcev in varnostnikov ter zagotovil svojo molitev za vse ranjene in umrle. Papeževe misli so še posebej z otroki in mladimi, ki so izgubili svoje življenje, ter z njihovimi žalujočimi družinami.

Tudi salfordski škof John Arnold, ki ima pristojnost nad Manchestrom, je sporočil, da prebivalci mesta in katoliška skupnost združeno obsojajo napad. Pozval je k molitvi za žrtve in družine, hkrati pa dodal, da je treba biti solidaren z žrtvami in jim pomagati. K molitvi je pozval tudi anglikanski nadškof Justin Welby, ki je prek tviterja sporočil, da zlo ne more prevladati v pogumnem Manchestru. Preko tviterja se je oglasila tudi Slovenska škofovska konferenca, ki zaskrbljeno spremlja novice o napadu in vabi k molitvi.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.