Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Papež na obisku rimske župnije (foto: Radio Vatikan)
Papež na obisku rimske župnije

Papež obiskal rimsko župnijo

Svet | 22.05.2017, 10:55 Marjana Debevec

Papež Frančišek je včeraj popoldne obiskal rimsko župnijo sv. Damianija. Najprej se je srečal z veroučenci in odgovoril na nekaj njihovih vprašanj, potem je obiskal bolnike, neokatehumensko skupnost in uboge, ki jim pomaga tamkajšnja Karitas. Spovedal je še nekaj ljudi in ob sklepu obiska daroval sveto mašo.

Papež Frančišek je v domačem ozračju odgovarjal na vprašanja otrok. »Ali lahko z molitvijo Jezusu pomagamo odreševati svet?« »Da!« »Zelo dobro. Pa še z nečim drugim: tako da spoštujemo ljudi. Tudi tistega, ki me ne mara, moram spoštovati. Vidite, koliko je stvari, s katerimi Jezusu pomagamo odreševati svet!«.

Po srečanjih z različnimi skupinami v župniji je sveti oče spovedal štiri vernike in nato daroval sveto mašo. Zbranim je spregovoril o Svetem Duhu, ki je naš zagovornik, prejeli pa smo ga pri krstu. »Zavedajte se, da je v vas sam Bog, Bog, ki te spremlja, ki ti pove, kaj moraš storiti in kako moraš to storiti; je Tisti, ki ti pomaga, da ne zgrešiš, ki ti pomaga, da ne padeš v skušnjavo. Je zagovornik: Tisti, ki te brani pred zlom.«

Kot nam Sveti Duh govori nežno in spoštljivo, tako bi moral tudi kristjan po papeževih besedah delovati v svetu. Hudič pa nas poskuša oslabiti, tako da v nas podžiga opravljanja, obrekovanja, tekmovalnost, konkurenčnost in nasprotovanja drugemu.

Takšna ravnanja, ki jih zasledimo tudi v naših skupnostih, odvračajo ljudi, ki bi se veri radi približali. Za vzor je zato sveti oče zbranim dal Marijo, ki je kači strla glavo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.