Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Papež v soboto v Genovo, 20. junija na grobova dveh družbeno dejavnih duhovnikov

Svet | 21.05.2017, 00:17 Marjana Debevec

Papež Frančišek ima v tem in naslednjem mesecu na programu dve potovanji po Italiji. Prihodnjo soboto bo obiskal Genovo, 20. junija pa bo povsem zasebno poromal na grobova italijanskih duhovnikov Prima Mazzolarija in Lorenza Milanija, ki sta znana po svojih mirovnih in družbenih prizadevanjih.

Papeževo enodnevno potovanje v Genovo ima zelo zgoščen program. Že ob pol devetih zjutraj se bo srečal s predstavniki sveta dela in odgovarjal na njihova vprašanja. Sledilo bo srečanje v podobni obliki s škofi, duhovniki, redovniki, redovnicami, semeniščniki in škofijskimi sodelavci iz pokrajine Ligurija. Odgovori na vprašanja bodo zaznamovali tudi njegovo srečanje z mladimi, sledil pa bo še pozdrav zapornikom.

Papež bo nato obedoval z reveži, begunci, brezdomci in zaporniki ter zatem obiskal pediatrično bolnišnico 'Giannina Gaslini'. Osrednji dogodek njegovega potovanja v Genovo bo popoldanska sveta maša na Trgu Kennedy. Pred odhodom z letališča bo še blagoslovil kip Marije iz Loreta in se pozno zvečer vrnil v Vatikan.

Primo Mazzolari in Lorenzo Milani
Primo Mazzolari in Lorenzo Milani © splet

20. junija pa bo papež Frančišek poromal na grobova italijanskih duhovnikov Prima Mazzolarija in Lorenza Milanija, ki slovita po svojih mirovnih in družbenih prizadevanjih. Zasebno bo najprej molil na grobovih duhovnikov v vasi Bozzolo pri Mantovi in Barbiana pri Firencah.

Za obisk obeh vasi je predvideno eno dopoldne. Po molitvi bo sveti oče nagovoril tamkajšnje vernike in prebivalce, opoldne pa se bo s helikopterjem že vrnil v Vatikan.

Primo Mazzolari je leta 1925 prišel v spor s fašisti, ker ni bil pripravljen darovati zahvalnega bogoslužja ob preprečenem atentatu na Benita Mussolinija. Po koncu pakta med Italijo in Tretjim rajhom septembra 1943 se je Mazzolari dejavno vključil v partizanski boj. V petdesetih letih si je prizadeval za pravice socialno prikrajšanih in proti ideji »pravične vojne«, s čimer si je nakopal sankcije cerkvenega vodstva. Pozno priznanje za svoje udejstvovanje je Mazzolari prejel v zadnjih letih življenja, podelila pa sta mu ga papež Janez XXIII. in milanski nadškof Giovanni Battista Montini, kasnejši papež Pavel VI..

Lorenzo Milani iz Firenc si je posebej prizadeval za izobraževanje revnejših slojev in je v Barbiani poskusno uvedel celodnevno šolo, da bi omogočil pouk otrokom iz vasi po vsej okolici. Papež se bo med obiskom srečal tudi s še živečimi Milanijevimi učenci.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.