Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Božo Rustja in Bojan Fekonja (foto: Knjigarna Ognjišče, Kranj)
Božo Rustja in Bojan Fekonja

Drobec usode in kanček nebes

Oddaje | 26.04.2017, 11:59 Matjaž Merljak

Kaj je to življenje? Kako se odločiti zanj, ko si preiskušan, ko te obišče bolezen? Kako ohraniti optimizem, čeprav s skromnimi možnostmi za končno veselje in srečo?

O tem piše Bojan Fekonja v knjigi Drobec usode in kanček nebes, ki je izšla pri Ognjišču - Slomškovi založbi.

V predstavitvi piše, da je "knjiga presenetljiva izpoved človeka, ki ga je – skupaj z družino – strašna usoda (ženine) bolezni pahnila v situacijo, v kateri se dandanes znajdejo mnogi, a ne vedo, kako se upreti »usodi bližajočega se konca«. Avtor in njegov bližnji krog pa ni obupaval."

V oddaji Od slike do besede ste lahko prisluhnili pogovoru, ki ga je avtorjem v knjigarni Ognjišče v Kranju 21. marca 2017 pripravil mag. Božo Rustja. Občudoval je avtorja, ki se je tako razglasil: ženino težko bolezen (imela je raka, kako se je on s sinovoma s tem soočil), svoj težko bolezen, ekonomski propad ... V knjigi je tudi veliko lepih stvari, predvsem pa avtorjev pozitivni pristop v vsaki situaciji.

Avtor nič moralistično, a povsem naravno pokaže, kako je družina naravni prostor, ki ublaži udarce, ki nam jih prinese življenje. "Družina je lahko kanček nebes, če je v njej ljubezen in nasprotno pravi pekel, če v njej ni ljubezni. Je kot školjka, kot lupina, v kateri se lahko skrijemo vselej, ko nam je težko in ko nas kaj prizadene."

Avtor je v knjigi opisal klinično smrt, ki jo je doživel.

Na predstavitvi knjige Drobec usode in kanček nebes
Na predstavitvi knjige Drobec usode in kanček nebes © Knjigarna Ognjišče, Kranj

Oddaje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...