Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Kenotafi akademskega slikarja Bartolja na ogled v Dolenčevi galeriji Kliničnega centra

| 17.04.2017, 00:37

V Dolenčevi galeriji Kliničnega centra so v sklopu prireditev bolniške župnije odprli razstavo del akademskega slikarja in voditelja na Radiu Ognjišče Jožeta Bartolja. Z najnovejšim ciklom slik se je slikar na umetniški način poklonil sorodnikom in prijateljem, znanim in poznanim ljudem, ki so se poslovili v večnost v zadnjih letih.

Niz kenotafov – v grščini kenos pomeni prazen, tafos pomeni grob – je začel nastajati lani septembra, po smrti prijatelja in ljubitelja umetnosti, gostitelja kolonije Umetniki za Karitas, Hieronima Vidmarja s Sinjega vrha. Zatem je slikar ustvaril še več kot dvajset "simboličnih spomenikov umrlim", ki so mu bili dragi, s katerimi je bil sorodstveno, prijateljsko ali službeno povezan, kot tudi tistim, ki so se ga dotaknili s svojim delom. Dela so bila pred tem na ogled v prostorih Radia Ognjišče, sedaj pa si jih lahko v prazničnih dneh ogledate v Dolenčevi galeriji Kliničnega centra. Razstavo je odprl bolniški župnik p. Danijel Golavšek.

"Ne gre za platna zato, ker Jože Bartolj že kar nekaj časa prisega na povsem drugačne nosilce slikovnega zapisa in to so stare lesene deske za katere menim, da se tokrat še dodatno osmišljajo. Kajti forma samega slikovnega prizorišča in vsebina naslikanega, se nenehno podpirata in prehajata ena v drugo ter prinašata globljo osmišljeno sporočilo. Na te stare lesene deske, ki niso tabularaza ampak tabla, ki s svojstvenim in bogatim površinskim dogajanjem, s teksturo in živostjo, s patino časa, s prvinsko slikovitostjo in lepoto, ki pripada umetnosti narave, premore tudi izjemen simbolni naboj," je o razstavljenih delih povedala likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn in dodala, da je akademski slikar Bartolj na stare lesene deske naslikal natančne portrete ter jim dal avtorsko prepoznavnost in svežino.

Odprtja razstave v Dolenčevi galeriji Kliničnega centra sta se po pisanju Družine poleg slikarjevih sorodnikov in številnih prijateljev udeležila tudi igralec Jurij Souček in pevka Milena Morača.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.