Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Mediji v Vatikanu (foto: p. Robert Bahčič)
Mediji v Vatikanu

Veliko zanimanje medijev za papežev obisk Egipta

Svet | 26.04.2017, 09:27 Marjana Debevec

Po besedah koptskega katoliškega škofa Emmanuela Bishaya se je v pripravah na papežev obisk v Kairu ustvarilo izjemno ozračje sodelovanja, poroča Družina. Vlada je prižgala zeleno luč in en sam telefonski klic zadošča, pa so odpravljene vse ovire, je povedal škof. Izredno veliko je tudi zanimanje medijev. V papeškem letalu bo iz Rima pripotovalo 70 časnikarjev. Na škofijski urad pa v zadnjih dneh prihaja na stotine prošenj za akreditacije z vsega sveta.

Medijsko središče bo urejeno v hotelu Ritz v bližini trga Tahrir. Egiptovska televizija bo na svojem prvem programu neposredno prenašala celoten papežev obisk. Poseben trenutek Frančiškovega obiska v Kairu bo skupno spominsko bogoslužje, ki ga bo papež obhajal s koptskim pravoslavnim papežem patriarhom Tavadrosom II. in z drugimi vzhodnimi patriarhi, ki se bodo v Kairu sicer udeležili mednarodne mirovne konference na univerzi Al-Azhar. Bogoslužje bodo obhajali v cerkvi sv. Petra in Pavla v neposredni bližini Markove stolnice.

V cerkvi sv. Petra in Pavla je 11. decembra lani prišlo do morilskega islamističnega atentata, v katerem je življenje izgubilo več deset koptskih vernikov. Papež in patriarhi se bodo najprej zadržali v tihi molitvi v cerkvi, nato pa bodo odšli do zidu, kjer so 11. decembra lani položili trupla umrlih v napadu; Frančišek bo ob zid položil venec in prižgal svečo.

S tem bo počastil vse mučence, ki jih v zadnjih letih objokuje krščanski Egipt. »Zid mučencev« je od lanskega decembra postal pravi romarski kraj, kjer se številni ljudje ustavijo v molitvi in izrekajo svoje prošnje, je povedal škof Bishay.

Poseben pomen bo imelo po škofovih besedah papeževo srečanje z mladimi. Koptska katoliška Cerkev prireja »romanje pod zvezdami« iz vseh eparhij v Kairo. 28. aprila zvečer bo delegacija 300 mladih papeža pozdravila v prostorih nunciature. Med večerjo pa bodo mladi svetemu očetu prepevali tradicionalne koptske pesmi.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.