Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Katoličani v Arkansasu ob usmrtitvah zapornikov glasno za spoštovanje življenja

Svet | 25.04.2017, 19:18

V Arkansasu v ZDA so ta mesec v časovnem obdobju desetih dni načrtovali osem usmrtitev zapornikov, obsojenih na takšno kazen. Po odločitvi sodišč so tri usmrtitve ustavili in eno odložili, tri so izvršili, do še ene naj bi prišlo pojutrišnjem. Svoj glas sta povzdignila lokalna katoliška skupnost in Svet Evrope.

V Arkansasu so po več kot dvanajstih letih prejšnji teden usmrtili prvega zapornika, obsojenega na takšno kazen. Ledell Lee, ki je umoril in oropal svojo sosedo, je zavrnil svoj zadnji obrok in namesto hrane prejel obhajilo. Včeraj sta bila zaradi posilstev in umorov usmrčena še Jack Jones in Marcel Williams, oba naj bi po poročanju agencije CNA obžalovala zločine, ki sta jih storila, in se zanje pokesala.

Konec meseca bo potekel rok trajanja eni od sestavih injekcij, ki jih imajo v Arkansasu na zalogi za usmrtitve. Obstaja nevarnost, da zato po zadnjem aprilu ne bodo več delovale, kot je bilo sprva predvideno, in bi lahko povzročile hude bolečine. Ker je dostop do novih zalog precej zapleten, so oblasti ob omenjenih načrtovale še pet usmrtitev v dobrem tednu dni. Odvetniki treh na takšno kazen obsojenih zapornikov so dosegli oprostitev, pri enem je izvršitev usmrtitve odložena, še eden po pritožbi čaka na odločitev sodišča.

Še pred usmrtitvami so v eni od skupin vernikov opozorili, da so na takšno kazen obsojeni zaporniki že prevzeli odgovornost. Spraševali so se, zakaj potemtakem Arkansas želi toliko energije, sredstev in pozornosti nameniti maščevanju. Kot so dodali, bi se z drugačnim ukrepanjem lahko zavzeli za dostojanstvo vsakega življenja. Guvernerju te zvezne države je pisal tudi eden od ameriških škofov, ki je poudaril prav to - da je bilo na smrtno kazen obsojenim življenje prav tako podarjeno in da je to treba spoštovati, čeprav so sami zakrivili grozljiva dejanja. Zato je pozval k spremembi kazni iz smrtne v doživljenjski zapor brez možnosti pogojnega izpusta. Ob usmrtitvah je lokalna katoliška skupnost molila za vse vpletene v ta postopek in tudi za žrtve hudodelstev.

V Svetu Evrope so prepričani, da je zadnje dogajanje v Arkansasu skrb vzbujajoče in v nasprotju z globalnim trendom odprave tega nehumanega in zastarelega kaznovanja. ZDA so zato pozvali, naj prenehajo izvrševati usmrtitve.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.