Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

V Franciji zmagovalec prvega kroga Macron

Svet | 25.04.2017, 08:19

V prvem krogu francoskih predsedniških volitev je neodvisni, proevropsko in sredinsko usmerjeni kandidat Emmanuel Macron glede na končne rezultate dobil 24,01 odstotka glasov. Z 21,30 odstotka glasov mu sledi voditeljica francoske skrajne desnice Marine Le Pen. Na tretjem mestu je pristal kandidat konservativcev Francois Fillon z 20,01 odstotka glasov, sledi pa mu levičar Jean-Luc Melenchon s 19,58 odstotka. Skupno se je za položaj predsednika države potegovalo 11 kandidatov. Volilna udeležba je bila 78-odstotna, drugi krog predsedniških volitev bo 7. maja.

Zmago proevropskega Macrona naproti evroskpetični Le Penovi v prvem krogu so pozdravili številni vodilni politiki v evropskih državah in Bruslju, kjer tudi pozivajo h glasovanju za Macrona v drugem krogu. Med drugim je Macronu čestital predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki mu je tudi zaželel srečo v drugem krogu. "Videti zastave Francije in EU, kako pozdravljajo rezultat Emmanuela Macrona, pomeni upanje in prihodnost naše generacije," je tvitnila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. Nemška kanclerka Angela Merkel je Macronu zaželela "vse najboljše v prihodnjih dveh tednih".

Po drugi strani pa so nekateri politiki z evropskega skrajno desnega pola čestitali Le Penovi. Vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache je Le Penovi čestital za njen "zgodovinski uspeh". Tudi vodja nizozemske Stranke svobode Geert Wilders je pozdravil rezultat kot "svetel dan za domoljube v Franciji in drugod, ki želijo več nacionalne suverenosti in manj EU ter priseljevanja". Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem dejal, da Rusija "spoštuje" rezultat in se zavzema za "gradnjo dobrih za obe strani koristnih odnosov".

Izidu volitev so se posvetili tudi francoski in svetovni mediji. Le Parisien piše o "senzaciji Macrona", levi L'Humanite pa pod fotografije Le Penove zapiše "Nikoli". Gospodarski časnik Les Echos piše, da je "Macron na fronti proti Le Penovi". Desni Le Figaro v luči tretjega mesta za konservativnega kandidata Francoisa Fillona piše o knockoutu za desnico.

Mediji v več državah izpostavljajo zgodovinski poraz tradicionalne levice in desnice, pri čemer ameriški Wall Street Journal volitve označuje za "izjemno grajo francoskih glavnih političnih sil". Nemški FAZ izpostavlja, da je 40 odstotkov volivcev svoj glas oddalo bodisi za skrajno desnico bodisi za skrajno levico.

Da so Francozi na volitvah tradicionalni levici in desnici poslali sporočilo, da z njima preprosto niso zadovoljni, je za STA ocenil tudi nekdanji veleposlanik v Franciji Jožef Kunič. Pričakuje pa, da bosta pred drugim krogom obe največji stranki vse topove usmerili proti Marine Le Pen, ki najverjetneje ne bo uspela premagati Macrona. Dejstvo, da je zelo velik delež volivcev svoj glas namenil evroskeptičnim kandidatom, gre po besedah Kuniča pripisati tako odločitvam EU kot tudi notranjim razmeram v Franciji, kjer vladata sorazmerno visoka brezposelnost in slaba gospodarska rast.

Medtem pa francoska predsedniška kandidata ne izgubljata časa in že nadaljujeta predvolilno kampanjo. Le Penova je na shodu na severu Francije dejala, da se okoli Macrona skuša zbrati "gnila republikanska fronta". Izraz se v Franciji pogosto uporablja za označevanje politikov vseh barv, ki pozivajo k zaustavitvi skrajne desnice, ne glede na to, koga morajo podpreti.

Macronov tiskovni predstavnik pa je dejal, da se je desničarska kandidata v zadnjih tednih obnašala kot božiček in obljubljala davčna darila, pri čemer ni navedla, kako jih bo plačala.

Večina francoskih politikov, tako z desnice kot z levice, je že v nedeljo zvečer volivce pozvala, naj 7. maja glasujejo za sredinskega kandidata, ki sicer ne pripada nobeni od glavnih francoskih političnih strank, ki sta se zadnja desetletja izmenjavali na predsedniškem položaju.

Skrajna desnica pa računa, da bodo za Le Penovo v drugem krogu glasovali volivci, ki jih je pritegnil radikalni levičar Jean-Luc Melenchon.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.