Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Je danes res več mučencev kot v prvih stoletjih krščanstva?

Svet | 21.04.2017, 10:02 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo jutri popoldne na pobudo skupnosti sv. Egidija obiskal cerkev sv. Bartolomeja v Rimu, kjer bo počastil mučence današnjega časa. Novico so objavili dan po terorističnem napadu na koptske kristjane v Egiptu. Po papeževih besedah je današnjih mučencev za Kristusa celo več kot pa v prvih letih krščanstva.

Danes velja splošno prepričanje, da so glavni preganjalci kristjanov islamski skrajneži. Vendar pa na primer v Severni Koreji in na Kitajskem kristjane preganja predvsem država; v Indiji radikalni nacionalistični hindujci in v Mjanmarju radikalni budisti. Gre torej za globalni pojav, ki nima le enega samega vzroka. Po nekaterih raziskavah je bilo med leti 2005 in 2015 ubitih 900 tisoč kristjanov. Organizacija Open Doors pa je ugotovila, da eden od dvanajstih kristjanov doživlja preganjanje zaradi vere. Močno je preganjanih 215 milijonov kristjanov, od tega 100 milijonov v Aziji.

Preglejmo le na nekatere te sodobne mučence, ki morda niso bili neposredno umorjeni zaradi svoje vere, ampak zaradi delovanja, ki je izhajalo iz njihove vere.

Med najbolj znanimi je gotovo pakistanski minister za manjšine Shahbaz Bhatti, ki so ga ustrelili leta 2011. Njegov zločin naj bi bil zavzemanje za izpustitev matere petih otrok Asie Bibi, ki je po krivem, na osnovi spornega zakona o bogokletju, obsojena na smrtno kazen. Bhatti si je močno prizadeval tudi za ukinitev omenjenega zakona.

Veliko primerov mučeniške smrti duhovnikov in laikov najdemo tudi v Latinski Ameriki, še posebej v Kolumbiji, kjer se kristjani upirajo nasilju in tako plačajo visoko ceno. Tako so na primer nadškofa Isaiasa Duarteja Cancina ubili leta 2002, ker je obsodil strašne zločine, ki sta jih izvajali gverilski skupini FARC in ELN. Omenjeni nadškof je bil le eden izmed mnogih ubitih kristjanov v Kolumbiji, ker naj bi le ti nasprotovali revoluciji. Več let je bila država ocenjena kot najbolj nevarna na svetu za katoliške duhovnike.

Drug primer, ki prihaja iz Latinske Amerike je 21 letni član skupnosti sv. Egidija William Quijano. Leta 2009 so ga ubili v El Salvadorju, kjer je vodil Šolo za mir. Slednja naj bi mlade odvračala od tega, da bi se vključili v tolpe.

William Quijano v Šoli miru
William Quijano v Šoli miru © splet

Duhovnika frančiškana Michal Tomasczek in Zbigniew Strzalkowski, rojena na Poljskem, sta bila ubita leta 1991 v Peruju, ker sta ljudem oznanjala mir, pa tudi zato, ker sta jim delila hrano od Karitas. Tako naj bi širila imperializem. Ob njuni usmrtitvi so teroristi poudarjali, da je religija opij za ljudstvo in način nadzora nad posamezniki. Oba duhovnika sta bila za blažena razglašena leta 2015.

Za blaženega pa je bil razglašen tudi italijanski duhovnik Pino Puglisi, ki ga je ubila mafija, ker jih je odprto izzival zaradi njihovega ustrahovanja soseske, kjer je deloval. Zavrnil je namreč denar s strani mafije, mafijcem pa tudi ni dovolil, da bi vodili verske procesije. Eden od njegovih morilcev je kasneje povedal, da mu je Puglisi pred smrtjo dejal: 'Pričakoval sem te'. Na poti do svetništva pa je tudi mlad sodnik Rosario Livatino, ki ga je prav tako leta 1990 ubila mafija.

duhovnik Pino Puglisi
duhovnik Pino Puglisi © splet

To je le nekaj primerov sodobnih mučencev, med katerimi je med zadnjimi tudi francoski duhovnik Jacques Hammel, ki sta ga lani v cerkvi brutalno umorila islamska skrajneža.

duhovnik Jacques Hammel
duhovnik Jacques Hammel © splet

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.