Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Britanski parlament potrdil razpis predčasnih volitev 8. junija

Svet | 19.04.2017, 17:03 Andrej Šinko

Britanski parlament je z veliko večino potrdil predlog premierke Therese May za razpis predčasnih splošnih volitev na Otoku 8. junija. Za predlog je glasovalo 522 poslancev, 13 jih je bilo proti, s čimer je bila podpora v 650-članskem parlamentu veliko večja od potrebne dvotretjinske večine.

Mayeva je pred glasovanjem v parlamentu poudarila, da bodo predčasne volitve državi pomagale uspešno izpeljati pogajanja o brexitu in omogočile trajnejšo gotovost. Poudarila je tudi, da se bodo tako izognili tudi sovpadanju zaključka pogajanj z Evropsko unij in začetka volilne kampanje.

Predčasne volitve pomenijo, da se Mayevi ne bo treba z volivci znova soočiti pred letom 2022, kar naj bi ji puščalo več manevrskega prostora pri pogajanjih. Redne volitve bi sicer na Otoku potekale leta 2020.

Glede na anketo inštituta YouGov, opravljeno 12. in 13. aprila, njeni konservativci trenutno uživajo 44-odstotno podporo, laburisti pa 23-odstotno. Tovrsten rezultat bi v parlamentu pomenil 114 glasov večine proti opoziciji, medtem ko se mora trenutno vlada zadovoljiti s 17 glasovi večine.

Pogajanja med EU in Londonom po predčasnih volitvah na Otoku

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ocenjuje, da se bodo »resnična politična pogajanja« o brexitu med Brusljem in Londonom lahko začela šele po predčasnih volitvah, je dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije Margaritis Schinas. Ta sicer pojasnjuje, da odločitev o predčasnih volitvah ne prinaša nikakršne preložitve pogajanj.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je konec marca objavil smernice za pogajanja z Veliko Britanijo. V njih je predlagal, da bi pogajanja z Londonom potekala v dveh korakih, in sicer najprej o ločitvi, nato pa še o prihodnjem sodelovanju. Predlog je v nasprotju z željami Mayeve, ki se zavzema za to, da bi pogajanja o izstopu in o prihodnjem sodelovanju potekala hkrati.

Smernice bodo na vrhu 29. aprila potrjevale države članice, nakar bo Evropska komisija objavila priporočila za pogajanja. Potem ko jih bodo predvidoma 22. maja potrdile še članice, bo evropski pogajalec za brexit Michel Barnier dobil mandat za začetek pogajanj.

 

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.