Ljubljana, sobota, 26. maj 2018, 10:21

Velika noč v Našem domu San Justo

Velika noč 2017 v Našem domu San Justo
Foto © Lučka Oblak Čop in Marko Vombergar

Duhovna obnova, križev pot mladih, velikonočna akademija - to je zaznamovalo praznovanje največjega krščanskega praznika med rojaki v delu argentinske prestolnice Buenos Aires.

Priprava na tako pomemben in obenem slovesen dan za vsakega kristjana se je v Našem domu začela že prve dneve v aprilu, ko se je mladina zbirala k razmišljanju ob pripravi na 32. Mladinski križev pot. V četrtek pred velikim tednom pa smo imeli ob 20. uri v sanhuški stolnici velikonočno obnovo. Letos je duhovno obnovo vodil lazarist Toni Burja, ki nas je med pridigo spodbujal k spreobrnjenju. Rekel je, da moramo opustiti, kar je bilo slabega v nas, se skesati in začeti novo življenje. Med sveto mašo je bila tudi priložnost za sv. spoved. Spovedovala sta dr. Jure Rode in g. Matija Borštnar.

Tisti teden pred cvetno nedeljo se je v Našem domu zbiralo lepo število žena, mladenk in tudi nekaj otrok pri pletenju butaric, katere smo v nedeljo lahko ponesli k blagoslovu.

Na cvetno nedeljo, ki pomeni začetek velikega tedna, smo se spominjali Jezusovega slovesnega vhoda v Jeruzalem. Z butaricami in oljčnimi vejicami v rokah smo sprejeli prihod duhovnika in število ministrantov. Predno se je začela sveta daritev, je mašnik, dr.Jure Rode, blagoslovil vsa zelenja, ki je ljudstvo dvigalo kvišku. Med mašo smo poslušali poročilo o Jezusovem trpljenju s petjem pasijona. Pela sta ga g. Martin Selan in g. Andrej Grilj s spremljavo sanhuškega Mešanega pevskega zbora.

Ob petih popoldan se je v Našem domu zbralo lepo število mladih ob pripravi na veliko noč pod vodstvom g. Roberta Bresta. Tej dejavnosti je ob 19.30 uri sledil Mladinski križev pot. V zbranosti smo vsi navzoči sledili razmišljanju pri vsaki postaji križevega pota. Prebrane misli in slike na platnu ter vmesno petje s spremljavo kitar nas je ganilo do solz, ko smo dojemali trpljenje, ki je iz ljubezni do nas prestal naš zveličar.

Blagoslov velikonočni jedi v Našem domu San Justo
Blagoslov velikonočni jedi v Našem domu San Justo

Na veliki četrtek so se v zgodnjih urah dekleta Našega doma zbrale pri peki potic.

Na veliki petek se je mladina lotila barvanja pirhov in priprave prostorov za velikonočno akademijo. Ob treh popoldan so se zbrali pred kapelico in zmolili desetko rožnega venca. Zvečer je ob slovesnem liturgičnem opravilu v slovenski cerkvi Marije Pomagaj pel naš Mešani pevski zbor San Justo. Po obredih je mladina Našega doma pripravila za vse vernike skupni križev pot.

Veliko soboto, na dan pričakovanja, smo se zopet zbrali v Našem domu ob blagoslovu velikonočnih jedil (gnjati, pirhov, hrena in potic). Vsaka družina je prinesla svoj jerbas in tako izrazila vero naših prednikov, ki so z blagoslovom jedil hoteli priklicati božji blagoslov na svoje domove. Ob štirih popoldne je naš dušni pastir dr. Jure Rode delil blagoslov na jerbase in vodo, ki so bili razstavljeni po mizah ter vsem rojakom podelil podobice.

Jedi je blagosovil dr. Jurij Rode
Jedi je blagosovil dr. Jurij Rode

Prebudil se je novi dan! Prebudili smo se tudi mi! Kristus je vstal in obnovil v nas vero in upanje, da bomo tudi mi nekoč vstali k novemu, večnemu življenju! Sanhuška stolnica se je napolnila z zbranim vernim ljudstvom. Mogočno petje mešanega pevskega zbora San Justo je oznanjalo zmagoslavno vstajenje! Naš dušni pastir se je po sredini cerkve bližal k oltarju v spremstvu množice ministrantov. Vsi verniki smo z radostnim srcem sledili mašnemu obredu. Med pridigo nas je dr. Jure Rode spomnil, da smo vero dobili in ohranili, ker so bili naši starši in stari starši za nas živi pričevalci Jezusovega vstajenja. Opomnil nas je in posvaril, naj bomo tudi mi našim otrokom pričevalci Jezusovega vstajenja in tako bomo v naših družinah ohranili vero in upanje v večno, neumrljivo življenje.

Po maši smo si voščili vesele praznike in se napotili v Naš dom, kjer so nas v zgornji dvorani že čakale pogrnjene mize in žegnana jedila. Po velikonočni akademiji so nam mladci in mladenke postregli še s kavo. Za žegen je poskrbel in pripravil odbor Našega doma.

Velikonočna akademija v Našem domu San Justo
Velikonočna akademija v Našem domu San Justo

Stopila je k odru gdč. Tatjana Groznik in v imenu odbora izrekla velikonočno voščilo vsem navzočim. Sledili so ji predstavniki vseh odsekov, ki delujejo v Našem domu. Na čelu sta bila predsednik Našega doma, g. Andrej Mehle in voditeljica Balantičeve šole ga. Irena Urbančič Poglajen. Sledila jima je predsednica krajevne mladinske organizacije gdč. Mikaela Oblak. V imenu zveze mater in žena je pozdravila predsednica ga. Nežka Lovšin Kržišnik, v imenu mladcev in mladenk je voščila gdč. Nadja Miklič, v imenu folklorne skupine Mladika g. Matjaž Groznik ter v imenu društva upokojencev gdč. Marjanka Furlan. Nato nam je napovedovalka prebrala misel, ki primerja veliko noč kot praznik vseh praznikov, s soncem, ki sveti med vsemi drugimi zvezdami!

Akademija se je nadaljevala z recitacijami in petjem. Zamisel ter uskladitev pesmi za predstavo je bila zasluga gdč. Mirjam Oblak, izvedba in režija akademije pa je bila na skrbi g. Tonija Rovana.

Ko se je zastor začel odpirati, nas je sredi odra presenetila mogočna slika vstalega Kristusa. Kot vsako leto nas je znova očaralo mojstrsko delo g. Toneta Oblaka. Nato so se na odrska stopnica, počasi eden za drugim, postavljali recitatorji: Klavdija Belič, Mikaela Malovrh, Tatjana Malovrh, Kamila Mehle, Lucijana Oblak, Agustin Malovrh, Ignacij Mehle, Aleks Puntar in Vanči Štrubelj. Izrazito in veselo so deklamirali sledeče recitacije: Vstajenje! (Ljubka Šorli), Vstal si Gospod in Vstajenjska procesija (Stanko Janežič), Kristus je vstal! In Velikonočna (Gregor Mali) ter Veselje Velike noči in Kristus je vstal (neznanega argentinskega avtorja, ki je prevedla Breda Cigoj Leben). Med recitacijami je Mešani pevski zbor San Justo pod vodstvom prof. Andrejke Selan Vombergar zapel Veliko noč praznujmo!, Razveseli se Kraljica ter Zapoj veselo. Sodeloval je tudi otroški pevski zbor Balantičeve šole pod vodstvom ge. Kristine Skvarča Šenk in gdč. Veronike Malovrh, ki so navdušeno zapeli: Aleluja! in Vstal je kakor je rekel!

Mešani zbor San Justo, akademija
Mešani zbor San Justo, akademija

Po velikonočni akademiji je predsednik g. Andrej Mehle zmolil in prosil za blagoslov. Med zajtrkom ob lepih pirhih, dobrimi poticami in drugimi dobrotami se je napovedovalka zahvalila mladini, ki je pobarvala pirhe in mladenkam, ki so se pod vodstvom gdč. Monike Oblak rade volje pridružile peki okusnih potic.

Sledilo je žrebanje dveh velikonočnih košar in čokoladnih pirhov. Z nakupom srečk se je podprlo delo Zveze mater in žena Našega doma.

Po tako lepem in prazničnem doživetju smo se odpravili domov, da bi v družinskem krogu nadaljevali velikonočno praznovanje.


Ne spreglejte: