Ljubljana, sobota, 26. maj 2018, 10:21

Velika noč v Clevelandu

Mladi z butaricami v Clevelandu, foto © Tone Ovsenik
0:00
0:00
Velika noč pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu
Foto © Tone Ovsenik

Lepo smo praznovali velikonočne praznike tudi v Clevelandu, saj nam je Bog dal lepo sončno vreme na cvetno nedeljo kakor tudi na velikonočni dan.

Na cvetno nedeljo, ko se spominjamo Kristusovega vhoda v Jeruzalem, so se ljudje, predvsem mladina, nadeli narodne noše in procesili v cerkev z butarami v rokah. Te so sami naredili, a osnovnošolci so butare naredili v soboto prej pod nadzorstvom učiteljic in učiteljev naših slovenskih šol. Ta tradicija se nadaljuje že od samega začetka ali ustanovitve slovenskih šol v zgodnjih petdesetih letih prejšnjega stoletja pri svetem Vidu in v župniji Marije Vnebovzete. Topel sončni dan je omogočil, da je bil blagoslov zelenja pri svetem Vidu kar na vrtu župnišča poleg cerkve. Od tam se je procesija, čeprav kratka, odvila v cerkev. Pri Mariji Vnebovzeti je bil pa blagoslov v atriju dvorane in od tod odhod v cerkev.

Procesija za cvetno nedeljo
Procesija za cvetno nedeljo

Cvetna nedelja 2017 v Clevelandu
Cvetna nedelja 2017 v Clevelandu

Veliki teden je videl običajne tradicije velikega tedna. V sredo zvečer so bile večerne molitve, branje psalmov in petje žalostink. Ta večer posebno izpada, ker se to dogaja le v nekaterih župnijah. Veliki četrtek je bil spomin na zadnjo večerjo in Kristusovo trpljenje. Veliki petek je videl spomin na njegovo smrt in češčenje križa. Veliki sobotni obredi so videli blagoslov vode, umivanje nog dvanajsterim moškim in vigilija velike noči.

Na velikonočno jutro je spet zasijalo sonce ko smo se zbrali za vstajenjsko pobožnost. Zvonovi v zvoniku so nas vabili na slovenski način s pritrkavanjem. Ko je župnikov nadomestnik odpel alelujo, se je razvila procesija po cerkvi skozi vrata ven na vrt in potem nazaj po pločniku v cerkev. V procesiji so bili ljudje v narodnih nošah, ministranti z duhovnikom pod nebom, ki so ga nosili mladi fantje v narodnih nošah. Tudi bandera so nosili mladi fantje prav tako v nošah. Med pridigo se je župnik osredotočil o pomenu velike noči in pa tudi kako smo srečni Slovenci, da imamo tako lepe tradicije ob praznovanju tako velikega praznika. Malokateri narod ima tako lepe navade, ko praznuje vstajenje od smrti Odrešenika. Dejal je, da je redek slučaj tako imenitnega praznovanja, posebno v tej deželi različnih narodov. Sicer pa imajo vsi kristjani svoj način praznovanja vsakega praznika.

Vstali Kristus v procesiji v Clevelandu
Vstali Kristus v procesiji v Clevelandu

Današnja nedelja je pa nedelja Božjega usmiljenja. Po maši bodo sledile pete litanije. Pri svetem Vidu se je začela devetdnevnica na veliki petek in se konča danes popoldne ob 16:00. V župniji Marije Vnebovzete je pa pobožnost danes popoldne ob 15:00 uri, kjer so bo molilo, da pride Božje usmiljenje nad nas in celi svet v naših kritičnih časih. Molil se bo rožni venec z blagoslovom z Najsvetejšim.

Župnik Marije Vnebovzete, Janez Kumše, sporoča v župnijskem oznanilu in se zahvaljuje vsem prostovoljcem, ki so pomagali, da je bilo letošnje deljenje ribjih večerij ob postnih petkih nadvse uspešen, saj so povprečno servirali vsaki petek 626 obedov. Ljudje so prišli od blizu in daleč.

Velikončna procesija pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu
Velikončna procesija pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu

Naslednji vikend bo pa župnija Marije Vnebovzete imela goste iz Slovenije. Obiskali nas bodo mladi iz župnije svetega Jožefa v Celju. Z njimi pride tudi direktor Centra svetega Jožefa, Jože Planinšek. Uprizorili bodo veselo igro "Micki je treba moža" in zapeli kratek koncert. V nedeljo bodo prisostvovali pri službi božji. Kličemo jim dobrodošlico.


Ne spreglejte: