Petra StoparPetra Stopar

Velika noč v Belgiji

Slovenci po svetu | 20.04.2017, 22:40 Matjaž Merljak

Tako kot za duhovnike v Sloveniji so tudi za izseljenske duhovnike velikonočni prazniki zelo razgibani in pestri ter delovni, a že drobna pozornost lahko povsem neko običajno srečanje popestri in naredi prijetno. Tako je v Belgiji ob blagoslovu velikonočnih jedi doživel dr. Zvone Štrubelj.

Priprava na doživljanje velike noči je potekala ves postni čas, ob 5. postni nedelji so imeli srečanje družini iz Bruslja in Luksemburga. Gostili so dva gosta, laiška misijonarja Naceta in Silvo Volčič. Zbranim sta spregovorila o pomenu prijateljske skupnosti in medsebojne pomoči. Udeleženci so pripravili za otroke na Filipinih, kjer boste Volčičeva delovala, zbrali igrače. Imeli so tudi pripravo na prvo sveto obhajilo.

V soboto pred cvetno nedeljo so imeli lepo srečanje, na katerem so izdelovali butarice in s tem poudarili pomen ohranjanja narodnih običajev v tujini. Na veliki četrtek in petek je bil naš sogovornik na razpolago skupnostim v Bruslju, ki iščejo duhovnika za ljudi v bolnišnicah in domovih za ostarele.

Na veliko soboto in veliko noč pa sta ga čakala dva 'maratona'. Prvi je bil z blagoslovom velikonočnih jedi: ob 10. uri v Bruslju, ob 14. uri v Genku, kjer je starejša skupnost in ob 18. uri v Heerlenu na Nizozemskem. Pri obredu je blagoslovil tudi jedi, ki se ne vidijo v jerbasu ... Ena od rojakinj je imela v košari tudi domač ajdov štrukelj, kar ga je spomnilo na praznike v domačih krajih v Dobrepoljski dolini.

Drugi 'maraton' je bil glede velike noči: zjutraj je bila vstajenjska maša v cerkvi svete Barbare v Eisdnu - pri njej je pel zbor Slomšek, nato je bila maša v Heerlenu na Nizozemskem, kjer je prišlo zelo veliko ljudi, žal pa v tem kraju nimajo več procesije, ker zbor Zvon ne deluje več. Na velikonočni ponedeljek je bila maša še v Genku, sledil je velikonočni zajtrk.

Dr. Zvone Štrubelj je ob koncu pogovora še izrazil misel, da nas bodo razmere, v katerih živimo, streznile in vrnile k izvirom krščanskega verovanja - k veselemu oznanilu, ki ga za veliko noč čutimo tako blizu in je tako aktualno.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.