Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Velika noč v Melbournu

Slovenci po svetu | 16.04.2017, 20:50 Matjaž Merljak

Velika noč je praznik, ki povezuje tudi naše rojake, ki živijo po svetu. Radi ohranjajo običaje, ki jih poznajo še iz domovine in pri tem doživljajo občudovanje drugih narodov. V slovenskih skupnostih so za doživeto praznovanje poskrbeli izseljenski duhovniki. V oddaji Slovencem po svetu in domovini smo bili na veliko noč povezani s slovenskim verskim središčem sv. Cirila in Metoda v Melbournu.

Prvi so alelujo po slovensko zapeli naši rojaki v Avstraliji. Kot nam je povedal p. Ciril Božič, je k velikonočni vigiliji na veliko soboto zvečer prišlo kar 240 rojakov. Veliko rojakov je prineslo tudi k blagoslovu velikonočnih jedi, košare so bile polne dobrot, okrašene so bile z lepimi prtički. Na veliko noč sta bili maši dve, ob osmi in deseti uri, prišlo je 210 ljudi, ena deklica je bila pri prvem svetem obhajilu.

V postni pripravi na veliko noč so v soboto pred 5. postno nedeljo poromali na Ta Pinu, vsak petek in nedeljo so imeli tudi pobožnost križevega pota, že na začetku postnega časa pa so za poživitev vere - pravo novo evangelizacijo - poskrbeli gostje iz Slovenije, člani duhovniškega okteta Oremus.

Blagoslov velikonočnih jedi v Melbournu
Blagoslov velikonočnih jedi v Melbournu © Arhiv slovenskega misijona v Melbournu

Slovesno je bilo tudi na cvetno nedeljo, ko otroci slovenske šole pripravili 185 butaric, ves postni čas je p. Ciril tudi obiskoval bolne in ostarele rojake, poglobljene postne zapise so rojaki lahko prebrali v publikaciji Misli ali pa slišali sporočilo patrov frančiškanov v slovenski oddaji na državnem radiu SBS.

Cvetna nedelja v Melbournu
Cvetna nedelja v Melbournu © Arhiv slovenskega misijona v Melbournu

Veliko noč je med rojaki v Melbournu doživel tudi jezuit p. Vili Lovše, ki je na sobotnem letu. Kot je povedal v oddaji, se je med rojaki lepo počutil, domači so mu bili slovenski običaji, slovenske pesmi in obredi, je pa zunanjost drugačna, saj imamo veliko noč v Sloveniji v spomladanskem času, v Avstraliji pa v jesenskem, ko so dnevi krajši in noči daljše.

Velikonočna procesija v Melbournu
Velikonočna procesija v Melbournu © Arhiv slovenskega misijona v Melbournu

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.