Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Ali SVIZ spodbuja LGBT ideologijo v šolah in vrtcih?

Slovenija | 27.04.2017, 11:24 Marjana Debevec

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je za učitelje in vzgojitelje pripravil omizje, ki bi jim pomagalo izboljšati vedenje o področju LGBTI tematik med zaposlenimi v vrtcih in šolah ter drugimi zainteresiranimi. Slednjih sodeč po fotografiji z dogodka, objavljeni na strani SVIZ, ni bilo ravno veliko, a dogodek odpira občutljiva vprašanja, povezana z vse večjo prisotnostjo LGBT ideologije v slovenskem javnem šolstvu, piše spletni portal Domovina.

Trendi v Zahodnem svetu kažejo, da se ideološki boj za tako imenovane pravice LGBT skupnosti seli v javne šole. V ZDA je po dekretu Baracka Obame v šolah nastala prava zmeda, saj so morale dopustiti, da učenci, ki čutijo, da so transseksualci, uporabljajo stranišča po lastni izbiri, ne glede na biološki spol.

V Sloveniji še nismo tako daleč, a učbenik o Teoriji spola Ljubezen je ljubezen, sofinanciran s strani Ministrstva za šolstvo, kaže ambicijo, da se tudi pri nas otrokom vcepijo stališča, ki jih mnogi označujejo za kontroverzna, sporna, tudi škodljiva za razvoj otrokove spolne identitete.

Vprašanje je, ali je bil to tudi namen SVIZ-ovega omizja. V omizju so sodelovali dr. Mirjana Ule, socialna psihologinja in redna profesorica na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, ki je govorila o predsodkih in sovraštvu do LGBTI oseb. Dr. Roman Kuhar, redni profesor na Oddelku za sociologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani je predstavil študijo o vsakdanjem življenju LGBTI oseb v Sloveniji.

Ravnateljica Gimnazije Ptuj Melani Centrih je spregovorila o svojih prizadevanjih proti homofobiji, o boju za enakopravnost, vlogi pedagoških in drugih strokovnih delavk in delavcev v vrtcih in šolah ter staršev, ko se srečajo s tematiko LGBTI.

Dr. Matjaž Konvalinka, izredni profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, pa je predstavil svoje izkušnje kot LGBTI koordinator na fakulteti – institut, ki ga je prinesel iz ZDA.

Seminar, ki ga pripravil SVIZ - Udeležba ni ravno množična
Seminar, ki ga pripravil SVIZ - Udeležba ni ravno množična © spletna stran SVIZ

V razpravi pa so se dotaknili tudi položaja LGBT učiteljic in učiteljev ter definicije družine.

Ob organizaciji omenjenega omizja, ki nikakor ni edino te vrste, se porajajo mnoga vprašanja. Najprej, glede na (ne)zanimanje učiteljev, o smiselnosti tovrstnega zapravljanja članskega denarja. Zaskrbljujoče je tudi tovrstno vmešavanje v spolno identiteto otrok, mladostnikov in študentov, tudi z vpeljevanjem LGBTI koordinatorja – saj gre za vprašanja, ki so sicer v celoti stvar človekove intime.

Sama zadeva pa deluje kot propaganda tudi zato, ker SVIZ sicer ne izvaja omizij, ki bi obravnavala tudi druge vrste v šolstvu bolj perečih tem, med katerimi bi se z lahkoto znašla tudi diskriminacija in žaljivo obravnavanje verujočih.

Po vpeljavi certifikata LGBT prijazna šola/ vrtec v Ljubljani, učbeniku Ljubezen je ljubezen in tovrstnih izobraževanj gre torej tudi Slovenija po poti vse bolj agresivnega vsiljevanja eksperimentiranja s spolno identiteto, kakršni smo že priča v ZDA.

Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.