Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Novič ostaja v priporu, na Pahorja in nadškofa Zoreta v zvezi s primerom naslovljeno odprto pismo

Slovenija | 19.04.2017, 21:33

Poročali smo, da je sodnica Špela Koleta dr. Milka Noviča na veliki četrtek spoznala za krivega umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika in mu izrekla 25 let zaporne kazni. Prav tako mu je do pravnomočnosti sodbe odredila pripor, na kar so Novičevi zagovorniki vložili pritožbo. Ker so jo na ljubljanskem okrožnem sodišču zavrnili, bo, tako kaže, o tem odločalo ustavno sodišče.

Novinarka tednika Demokracija Petra Janša, ki zgodbo podrobno spremlja od vsega začetka, je za naš radio povedala, da je odločitev Kolete nezaslišana, po njenem mnenju ni nikakršno naključje, da je do nje prišlo prav v velikem tednu. Podobno opozarja tudi odprto pismo, naslovljeno na predsednika države Borutu Pahorja in predsednika Slovenske škofovske konference, nadškofa Stanislava Zoreta, ki smo ga prejeli v uredništvo. Nanju se je obrnil kristjan in državljan Peter Križnik. Kot je poudaril, sta Pahor in nadškof Zore vsak na svojem področju branitelja pravičnosti, svobode in nedotakljivosti človeškega življenja, zato upa, da bosta zastavila svoj vpliv za ohranitev izginjajoče pravne države. Opozoril je, da je v sodnem postopku proti dr. Noviču, ki je trajal več kot dve leti in pol, prišlo do resnih kršitev. Spomnil je, da je sprva še kazalo, da bo Koleta dr. Noviča oprostila. A ocenil je, da tega ali ni zmogla ali ni smela. Kot je dodal Križnik, je v svojo odločitev skoraj dobesedno vnesla obtožnico, ki jo je visok policijski uradnik sestavil že nekaj dni po zločinu, ter ob tem prezrla, da ima dr. Novič alibi, da ga ni na nobenem posnetku videokamer v času zločina, da je bila izvedba zločina ekipno delo, da se časovnica dogajanja ne ujema ter da so forenzično poročilo našega sodnega izvedenca kot glavni dokaz ovrgli kar štirje tuji in en domač strokovnjak. Križnik se je vprašal, ali so sodišča s sodniki, tožilci in sodnimi izvedenci vred potemtakem v Sloveniji sploh še potrebna ter tudi, ali je v naši državi in skupnosti res mogoče obtožiti kogarkoli za karkoli ter ga brez dokaza o krivdi poslati na križ.

Novinarka Janša je v pogovoru za Radio Ognjišče povedala, da je proces proti dr. Noviču dalj časa spremljala mednarodna opazovalka za človekove pravice iz ZDA. Prebrala nam je njen odziv takoj po izreku sodbe: "Še vedno sem v šoku zaradi sodbe, ki jo je izrekla sodnica. Ne morem verjeti, da je dr. Noviča po izpustitvi iz pripora decembra lani zaradi pomanjkanja dokazov obsodila na 25-letno zaporno kazen. Kaj se je spremenilo od takrat, da je morala zdaj razglasiti njegovo domnevno krivdo? Kako je lahko nekdo obsojen brez enega pravega dokaza proti sebi? Ko sem videla, kaj se je dogajalo na sodišču, imam resen namen, da spravim vaš pravosodni sistem na višja sodišča, evropska, mednarodna, karkoli bo že treba narediti, da se ljudem vrne pravica in, kar je najpomembnejše, dr. Noviču, ki je bil pod čustvenim pritiskom od začetka sojenja." Mednarodna opazovalka iz ZDA je po besedah Janše povedala, da v vseh letih, odkar pomaga na različnih sodiščih, še ni doživela nekaj tako nezaslišanega in neupravičenega. "Z njo se močno strinjam," je dodala Janša.

Pismo, ki smo ga prejeli, v celoti

Odprto pismo mojemu predsedniku in mojemu nadškofu

Spoštovana predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor in vaša ekselenca, ljubljanski nadškof g. Stanislav Zore!

Dovolita, da se s kratkim pismom obrnem na vaju kot na najvišji moralni avtoriteti v državi in vaju kot slovenski državljan in kristjan prosim za vajino pomoč.

Na veliki četrtek, 13. aprila letos, je Slovenija doživela svoj pasijon. Montirani sodni proces proti skrbno izbranemu nadomestnemu "morilcu" dr. Milku Noviču se je nepričakovano zaključil enako kot tisti pravi pasijon pred skoraj dvema tisočletjema. Sprva je še kazalo, da bo sodnica več kot dve in pol leti trajajočo sodno farso zaključila z oprostilno sodbo, da bo torej razsodila v skladu z ustavo, profesionalno etiko in zdravim razumom, ter da bo kljubovala tožilkinim domišljijskim besednim bravuram namesto nedvoumnih dokazov, a žal tega ni zmogla ali pa ne smela. Konstrukt proti nedolžnemu se je začel že nekaj dni po zločinu, ko ga je visoki policijski uradnik izbral kot nadomestnega "morilca", mu sam sestavil obtožnico in jo zaključil tako temeljito, da jo je po skoraj dveh letih in pol mučenja sodnica skoraj dobesedno vnesla v obsodilno sodbo! Sic! Ali je sodnica namenoma prezrla, da ima obtoženi alibi, da ga ni na nobenem posnetku videokamer v času zločina, da je bila izvedba zločina ekipno delo, da se časovnica dogajanja ne ujema, da so forenzično poročilo sodnega izvedenca kot glavni dokaz ovrgli kar štirje tuji in en domač strokovnjak itd., ne vemo. Sodnica ga je po štirih mesecih svobode znova poslala v pripor, kjer je že prebil slabi dve leti. Lahko se zgroženi tudi vprašamo, ali so sodišča s sodniki, tožilci in sodnimi izvedenci vred v Sloveniji potemtakem sploh še potrebna, pa tudi, ali je v naši državi in skupnosti res mogoče poljubno obtožiti kogarkoli za karkoli in ga brez kakršnegakoli dokaza o njegovi krivdi poslati na križ.

Spoštovana gospoda, zato vaju prosim, da kot poslednja branitelja pravičnosti, svobode in nedotakljivosti človeškega življenja vsak na svojem področju zastavita ves svoj vpliv za ohranitev izginjajoče pravne države. V tem procesu, grozljivo podobnem Nagodetovemu pred skoraj sedemdesetimi leti, so bili očitno kršeni postopki, pravičnost, človečnost in celo zdrava pamet. Ljudje bomo vajin glas podpore pravičnosti razumeli ne kot prekoračitev pooblastil ali napad na avtonomijo sodstva, temveč kot glas v zaščito življenja in svobode posameznika.

Tudi tu so sodili v imenu ljudstva! Kako groteskno, kako posmehljivo in pilatovsko obenem! Sodba v imenu ljudstva? Ali bo v njej, spoštovana gospoda, tudi vajin podpis? Prvi med izbranimi voditelji, državnimi ali cerkvenimi, imajo ogromno odgovornost do zgodovinske neizprosnosti, saj jo oblikujejo in soustvarjajo. Hkrati pa razpolagajo z enim od redkih privilegijev - da smejo sami odločati, ali bodo vanjo vstopili ali izstopili.

Želim vama blagoslovljeno veliko noč in vesele praznike!

S spoštovanjem,

slovenski državljan in kristjan Peter Križnik

V Ljubljani , 15. aprila 2017

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.